RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Градусники, лампи і навіть косметика можуть потрапити під заборону в Україні: що відбувається

У Міністерстві екології та природних ресурсів України представили на громадське обговорення законопроект про ратифікацію Україною Мінаматської конвенції, яка забороняє використання товарів з ртуттю.

Про це повідомляє Сегодня.

"Зараз документи на ратифікацію знаходяться на внутрішньому урядовому узгодженні. Сподіваємося на підтримку громадськості для того, щоб якомога швидше ратифікувати документ", - пояснив заступник голови Мінекології Микола Кузьо.

Чиновники відзначають, що цією ініціативою хочуть знизити ризики для екології країни і здоров'я українців.

У свою чергу директор департаменту екобезпеки Мінекології Сергій Лук'янчук каже, що в разі прийняття законопроекту заборона не буде миттєвою.

"Буде розроблений план впровадження Конвенції, і будемо поступово виводити з обігу все те, що потрапляє під заборону, тим більше що ми вже спостерігаємо тенденцію переходу, наприклад, з люмінесцентних ламп (їх виробництво супроводжується викидами ртуті в атмосферу) на діодні. Останні вже виробляють в Україні, вони недорогі і вигідні в експлуатації. А обсяг імпорту люмінесцентних ламп - 10% від загальної кількості. Набагато рідше використовуються і ртутні термометри", - говорить він.

Крім того, вилучати з продажу та у приватних споживачів ртутні прилади не будуть. Варто відзначити, що під вето потраплять також зубні пломби, косметики і цемент, при виробництві яких використовується ртуть.

Всього ж Мінаматську конвенцію починаючи з 2013 року підписали близько 130 країн, 94 з них - вже ратифікували її.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі піднялася хвиля гніву через скид відходів в річку Хомора.