​Журналісти розшукали людину, на якій у 80-х тестували "Новачок": відеоподробиці

Українські журналісти поспілкувалися із чоловіком, який у 80-х роках був добровольцем для тестування речовини "Новачок".

Про це повідомляє "Громадське радіо".

"Добровольцем для дослідження був військовослужбовець. Його запевнили, що негативних наслідків для здоров’я при цьому не буде", - розповіла журналістка Ярослава Вольвач.

За її словами, тестування речовини проходило, імовірно, у рамках операції "Фоліант" Міністерства оборони СРСР.

"За словами чоловіка, з яким я поспілкувалася, "Новічок", швидше за все, загальна назва усіх речовин, які тестували на людях у рамках операції "Фоліант", - розповідає журналістка.

Піддослідний розповів, що під час експерименту він вдихав пари цієї речовини. На час тесту його поміщали у спеціальну камеру. Дослідники контролювали концентрацію речовини. Також вони фіксували стан до вдихання речовини та після.

Вплив на стан свого здоров’я чоловік помітив пізніше. Візуально його можна побачити і зараз, зазначила журналістка.

"Я помітила видимий вплив на шкіру. Зміна її кольору досить таки помітна. Я напевно не буду уточнювати, але це очевидний вплив на шкуру", - додала вона. Також чоловік повідомив про незворотні зміни дихальної системи і ураженні легенів.

Видання, з міркувань безпеки не називає ім’я піддослідного та місце його проживання.

Як повідомляв "Апостроф", в Британії в місті Солсбері був отруєний колишній шпигун з Росії Сергій Скрипаль і його дочка Юлія.