RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Що робити українцям, яким за новими правилами не передбачена "швидка": названі варіанти

Хворим українцям, стан яких не передбачає приїзд швидкої допомоги, МОЗ радить звертатися в невідкладну допомогу або до лікарів сімейної практики.

Про це йдеться в статті "Апострофа".

Втім, у поради МОЗ є підводні камені: сімейні лікарі не завжди готові прийти додому до пацієнта.

"У нас маленькі діти захворіли. Лікар каже: "Не прийду, не зобов'язаний". Консультує по телефону, температура і далі тримається. Швидка каже: "У вас запущена ангіна, вам потрібна консультація педіатра". Замкнуте коло. Але! Якщо сказати педіатру: "Ось 300 грн", то він прибіжить через півгодини", - скаржиться користувач Ксенія Званцева.

Згідно з указом МОЗ №504, сімейний лікар дійсно не зобов'язаний приходити додому до пацієнта, як це було раніше.

"На практиці це означає, що лікар вирішує сам, коли є підстави йти додому до пацієнта, а коли немає", - пояснив "Апострофу" член громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я, сімейний лікар Євген Гончар.

Він зазначає, що раніше був перелік станів, коли потрібно приходити додому, "але на практиці майже завжди потрібно було йти".

"Це призводило до того, що близько 80% викликів були необгрунтованими. Але, в принципі, станів, які ще не вимагають виклику екстреної медичної допомоги, але вже не дозволяють пацієнтові прийти в лікарню самому, не так і багато. Тому сімейні лікарі все менше і менше ходять на виклики", - переконаний він.

За словами Гончара, отримати об'єктивну інформацію про стан пацієнта дійсно можна в телефонному режимі.

"Так, не завжди, але в більшості випадків можна. Наприклад, ми ж не можемо ходити додому до пацієнтів на всі порізи пальців тільки тому, що існує ймовірність захворіти на правець. Така ймовірність дуже низька, і це питання оцінки ризику", - додає експерт.

Втім, у пацієнта завжди залишається вибір: розійтися із лікарем, який не приходить на виклик, і підписати декларацію з новим медиком. Але при такому виборі є нюанси.

"Або ви підписуєте декларацію з лікарем, у якого багато пацієнтів, а значить, з більшою ймовірністю у нього більше практики і він приймає більш правильні клінічні рішення, або ви підписуєте декларацію з лікарем, який має менше пацієнтів, але і менше практики, але буде ходити на виклики", - резюмував Гончар.

Подробиці читайте в матеріалі "Апострофу": Ні швидкої, ні лікарів: чому медики в Україні не поспішають на виклики до пацієнтів.