RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Рішення суду України з евробляхам: експерт вказав на важливу деталь

У ЗМІ поширили інформацію, що Верховний Суд визнав законним безстрокове користування авто з іноземною реєстрацією, які знаходяться в режимі "транзит".

Це рішення викликало великий резонанс в Україні. "Апостроф" звернувся за коментарем до автомобільного експерта Сергія Матусяка, який пояснив ситупцію.

Суть спору полягала в тому, що позивач, який є власником автомобіля з реєстраційним номером Естонії, який не знято там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України на підставі митної декларації з метою транзиту. Його оштрафували за користування нерозмитненим авто на єврономерах на 8 500 гривень, але він подав позов.

Як розповів Матусяк, Верховний Суд вирішив, що людину оштрафували неправомірно - за статтею, яка не підходить для даного правопорушення. Але суд не визнавав, що користування або розпорядження транспортними засобами особистого користування, що ввозяться з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням, як писали раніше.

Експерт також зазначив, що є два види ввезення авто на територію країни - тимчасове і транзитне. Позивач ввіз машину по транзиту, а його оштрафували за порушення тимчасового ввезення. Однак тепер буде поданий новий позов за статтею 469 Митного кодексу (неправомірні операції з товарами, митне оформлення яких не закінчено, або з товарами, що перебувають на тимчасовому збереженні під митним контролем), а порушника оштрафують на 300% від митної вартості - це набагато більше, ніж 8 500 гривень.

Як повідомляв "Апостроф", в українців, які їздять на автомобілях на Єврономер можуть виникнути серйозні проблеми з тим, щоб повернути авто, відправлене на штрафмайданчик за порушення правил парковки.