RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

​Синоптик розповіла про теплу зиму в Україні і пояснила, в чому небезпека

Цієї зими температура повітря буде на 2-3 градуси вищою за середньостатистичну температуру останніх 10 років.

Про це повідомила завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, передає "Обозреватель".

За її словами, незважаючи на аномально теплу погоду восени, в Україні починають приходити атмосферні фронти, які призводять до зниження температури повітря, і Україна поступово переходить в так званий період передзимів’я, а потім у зиму.

Незважаючи на це, зима на українців чекає досить тепла.

"Якщо подивитися на ті прогнози, які зараз є від світових метеорологічних центрів, то можна сказати, що прогноз про теплу зиму зберігається. В Україні середня за зиму температура повітря може бути десь на 2-3 градуси вищою за ту, яка була на початку цього століття, протягом останніх 10 років", - розповіла експерт.

Вона додала, що початок періоду 2000-х рр. і вже до 2018 року - був самим теплий з початку інструментальних спостережень в Україні з 1771 року. А за даними міжурядової групи зі зміни клімату, цей період - найтепліший на нашій планеті, можливо, за 1500 років.

Але, як повідомила Балабух, це не означає, що суворі морози не прийдуть в Україну.

"Це не означає, що у нас зими не буде, у нас просто фон зими стає значно теплішим, але на цьому тлі можуть бути такі ж заходи холоду, які були в 70-80-х рр. Але в цілому температура може бути значно нижчою, ніж була кілька десятків років тому. Кількість морозних днів, із температурою нижчою за 20-25 градусів, залишається однаковою", - зауважила вона.

Одночасно експерт попередила, що не варто поспішати радіти теплим прогнозами, адже підвищення середньої температури взимку є досить небезпечним.

"Коли температура коливається в межах нуля, то опади випадають переважно у вигляді дощу з мокрим снігом, і як наслідок - ожеледь і налипання мокрого снігу, і діаметр цих відкладень починає рости, вони стають більш небезпечними. Коли говорили, що 14 листопада у Києві було зафіксовано близько 500 ДТП через сніг, то зрозуміло, що ризик цих аварій зростає через такий теплий період зими, особливо, коли будуть випадати опади. А динаміка зростання кількості опадів саме в зимовий період зберігається", - попередила вчений.

Детальніше про прогнози на прийдешню зиму читайте в матеріалі "Апострофа": Рання зима в Україні: синоптики назвали дати сильних морозів.