RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Набирають "обслугу": названа серйозна проблема із закликом до української армії

Українська армія переживає кризову ситуацію: в Києві набрали лише 8% призовників.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий експерт Іван Апаршин.

Він пояснив, чому в Україні виникла така серйозна проблема з армією.

"Тому що армія перш за все - це люди. Ми можемо мати класну техніку, класні технології, закупити будь-яку зброю з-за кордону, але, якщо у нас немає мотивованих людей, ця армія не має ніякого значення. На мій погляд, в Збройних силах України питання людини сьогодні до кінця не вирішене. я думаю, що ми втратили можливість, якби люди самі, за покликом йшли захищати країну. якщо тоді ми б заклали цей фундамент, прийняли відповідні рішення і забезпечили б розвиток цієї складової, я думаю, що була б зовсім інша картинка. А сег дня - примусовий призов. Я переконаний, що, якщо ми внесенням відповідних рішень скасуємо примусовий призов, це ніяк не вплине на боєздатність нашої армії", - сказав експерт.

Він також зазначив, що армія часто витрачає ресурси даремно.

"Якщо ми закликаємо, ми відразу говоримо: він не піде воювати! Для чого тоді закликаємо його? Значить, ми просто витрачаємо ресурси. Мені потрібен член екіпажу танка, мені потрібен член екіпажу БМП, а якщо ми туди не можемо призначити, для чого ми закликаємо юнаків? Значить, ми відриваємо їх від навчання, від роботи для того, щоб вони виконували якісь функції з обслуговування кого-то? він буде прибирати територію? Або він буде ходити в наряд на кухню? Начальник Генерального штабу говорить, що з -за зміни системи харчування Збройних сил ми збільшили кількість людей, обслужив чих армію, на 15 тисяч осіб. Тобто ми весь час говорили, що нам потрібно збільшити частину людей, які воюють, по відношенню до тих людей, які займаються забезпеченням, в співвідношенні 70 на 30%, а ми сьогодні закликаємо молодих людей для того , щоб вони займалися обслуговуванням, і це десь приблизно - 50 на 50%", - заявив Апаршин.

На його думку, немає сенсу закликати людей, які не підходять для служби в армії.

"Вони повинні пройти підготовку, це правильно. Але вони можуть пройти підготовку в системі територіальної оборони. Виконання плану за призовом в Києві 8% - це просто вирок системі. Значить, ми вибрали невірний шлях, його треба міняти", - резюмував Іван Апаршин.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - "Український заклик: в армію потрібно більше обслуги - військовий експерт".