Google присвятив дудл відомому українцю

Google присвятив святковий дудл відомому дитячому письменнику Миколі Носову, який народився 23 листопада 110 років тому.

Письменник зображений разом зі знаменитим персонажем своїх книг - Незнайкой.

Микола Носов народився в Києві. Дитинство провів в Ірпені. Потім сім'я жила на вулицях Глибочицькій, Борщагівській і на Маріїнсько-Благовіщенській (нині Саксаганського). Батько працював артистом-естрадникам. У майбутнього письменника були брати Петро (старший) і Борис (молодший) і молодша сестра Лариса. У молодості хотів стати хіміком, але пізніше передумав і вступив до Київського художнього інституту. Там він захопився фотографією і кінематографом, а через два роки перевівся в московський інститут.

Дитячі оповідання Носов почав публіковати у віці 20 років в 1938 році. Однак слава до нього прийшла лише після закінчення Другої світової війни. Перше оповідання Носова було опубліковано в 1938 році, називалося воно "Витівники". Потім були опубліковані інші оповідання: "Живий капелюх", "Огірки", "Чудові брюки", "Мишкова каша", "Городники", "Фантазери". Але найбільш відомим твором письменника стали книги про пригоди Незнайка: "Винтик, Шпунтик і пилосос", "Пригоди Незнайка та його друзів", Незнайко в Сонячному місті "і" Незнайко на Місяці ".

Не дивлячись на те, що Носов родом з Києва, він писав тільки російською мовою. На українську мову твори переклав Федір Маківчук.

Як повідомляв "Апостроф", Нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич отримала премію Honorary Central European ("Почесний громадянин Центральної Європи"). Нагороду їй дали за внесок в розвиток демократії і громадянського суспільства.