Західні журналісти описали схему фінансування Кремлем бойовиків ДНР-ЛНР

Західні журналісти розсекретили схему фінансування Росією бойовиків так званих ЛНР-ДНР, які воюють на Донбасі.

Про це повідомляє американська газета The Washington Post.

В результаті розслідування, стало ясно, що РФ перетворила Південну Осетію в фінансовий "офшор". Через неї фінансують сепаратистів на сході України і так звані республіки ЛНР і ДНР.

Як відзначають у виданні, тільки за першу половину 2018 року Росії - через спеціально створені в Південній Осетії фінансові структури - здійснила торгові операції з компаніями, що представляють окупували території України, на суму близько 150 мільйонів доларів. Москва налагодила такий режим торгівлі для підтримки так званих ЛНР-ДНР, щоб обійти режим міжнародних санкцій.

Однією з фінансових структур став - банк на вулиці Сталіна в Цхінвалі. Структурна основа незаконних торгово-фінансових відносин між Москвою і окупованими територіями України була закладена в 2015 році.

"Тоді на вулиці Сталіна в Цхінвалі - столицю невизнаної Південної Осетії - відкрилося фінансова установа під назвою Міжнародний розрахунковий банк. Також практично одночасно ще одне запрацювало в Москві - в 2016 році там отримав ліцензію Центр міжнародних розрахунків (сьогодні - ЦМРБанк). Керівник останнього - В'ячеслав Мазурін - в 1981 році закінчив Вищу школу КДБ, "елітну навчальну базу російських шпигунів", - йдеться в повідомленні.

За даними видання, ці дві установи не мають ніякого відношення один до одного. Однак юристи, бізнесмени та чиновники [в тому числі в невизнаних республіках] стверджують, що вони складають кістяк фінансової зв'язку між Москвою і окупованими регіонами східної України, встановленої в обхід санкцій.

"По суті Осетія стала офшорною компанією. Ця схема, очевидно, була придумана досить витонченими людьми", - сказав журналістам WP юрист із Донецька, який спеціалізується в сфері міжнародної торгівлі і попросив зберегти анонімність.

Крім цього, Washington Post розповіли, як працює "фінансовий трикутник". Перший крок виконується так: коли хто-небудь з представників сепаратистського режимів ЛНР-ДНР має намір перевести гроші російської компанії - або далі - кошти перераховують спочатку Міжнародному розрахунковому банку в Південній Осетії. Відкололася від Грузії невизнана республіка є єдиним формуванням, яке визнає "легітимними" так звані "Л / ДНР". Що, в свою чергу, робить можливим формальні банківські відносини між ними.

Другим кроком є відправлення грошей в Росію. Офіційна Москва визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії - грузинських регіонів - після ініційованої нею війни з Грузією 2008 року. Це дозволяє російським банкам переводити гроші в Південну Осетію і назад.

Третій крок: оплачені таким чином товари - паливо, будівельні матеріали та продукти харчування - відправляються на окуповані території східної України. Як правило - це вантажні перевезення через контрольований Росією ділянку українського кордону.

"Двостороння торгівля і рух коштів по такому трикутнику - через Південну Осетію - дозволяє Росії уникати західних санкцій і" осуду, яке б обрушилося на Москву в разі офіційного визнання сепаратистських псевдореспублік на території України ", - йдеться в повідомленні.

Також у виданні розповіли, що становить основу незаконних "торгових відносин". За даними податкового відомства Південної Осетії, в нинішньому році як мінімум 146 компаній (як правило, "товариств з обмеженою відповідальністю" - ТОВ) були залучені в таку торгівлю, яка підтримує лояльні Москві сепаратистські режими на сході України.

"Цей список виданню надала податкова служба Південної Осетії - газета поспілкувалася з її керівником Володимиром Каджаевим. До переліку увійшли компанії, які платять корпоративний прибутковий податок, однак крім нього не здійснюють інших податкових перерахувань - наприклад, не платять податок на власність. За даними Каджаева , ці півтори сотні компаній не здійснюють операційну діяльність на території Південної Осетії і "розплодилися" саме за останні три роки ", - пише The Washington Post.

А працює в Донецьку юрист зазначив, що йому відомі кілька з цих 146 компаній.

"В цілому обсяг товарообігу між Росією і окупованих сходом України, здійсненого таким чином через Південну Осетію, склав близько 150 мільйонів доларів лише за перше півріччя 2018 року. З цієї суми зазначені вище компанії заплатили близько 600 тисяч доларів податку на прибуток", - розповів Каджаєв.

За даними Каджаева, в порівнянні з минулим роком загальний потік коштів між Москвою і так званими ЛНР-ДНР виріс майже в два рази. За перше півріччя 2017 року "південноосетинські" компанії, нібито ведуть бізнес з окупованими територіями України, задекларували прибуток обсягом близько 90 мільйонів доларів.

"Список компаній свідчить про те, що паливо, продовольчі товари та будівельні матеріали, що експортуються з Росії в окуповані регіони України, складають основу товаропотоку", - відзначили в видання.

Найбільший "платник податків" в цій схемі - компанія РТК, Республіканська паливна компанія. За даними джерела, вона є оператором мережі з 52 АЗС на території, контрольованій бойовиками так званої ДНР. Отримані виданням документи свідчать, що вона закуповує паливо у Росії і розраховується за нього через Південну Осетію.

Від коментарів в компанії відмовилися. "Вони [керівництво] вважають, що це занадто політична інформація. Ми боїмося", - відповів виданню.

Також "влада" самопроголошених ЛНР-ДНР відмовили в інтерв'ю і у візиті на окуповані ними території України.

У виданні зробили висновок, що Південна Осетія, яка залишилася конфліктної територією, за останні три роки перетворилася в "неймовірний фінансовий шлюз" між Росією і окупованих сходом України.

"Протягом багатьох років Кремль фінансує цілий масив проросійських сепаратистських псевдодержав в колишніх радянських республіках - Україні, Грузії і Молдові, нагадує Wsahington Post." Більш масштабної мети для Москви і бути не може - відновити вплив Росії [в регіоні] і перешкодити його руху на Захід", - написали автори розслідування.

Як повідомляв "Апостроф", служба безпеки України заявляє, що викрила на фінансуванні терористичних організації в ОРДЛО екс-заступника голови Вищого Господарського суду.