RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Під Києвом спалахнули протести жовтих жилетів: стала відома причина

Європейський рух "жовті жилети" набув поширення і в Україні: в Ірпені, що на Київщині, спалахнув справжній громадянський опір беззаконню влади.

У четвер, 13 грудня, натовп протестувальників в жовтих аварійних жилетах прийшов під будівлю Ірпінської міської ради, де цього вечора мала проходити містобудівна рада, про це пише "Аргумент".

Видання зазначає, що протести почалися ще з середи, 12 грудня, коли люди почали вимагати проведення публічного обговорення оновленого генплану, який місцеві депутати намагаються ухвалити без залучення громади.

Рішення "громадських слухань" про затвердження генплану, куди пересічних громадян так і не допустили, активісти оскаржують у судах. Місцева адміністрація також ігнорує і тисячі письмових звернень від жителів міста з вимогою залучити громадськість до обговорення. Видання зауважує, що вже зібрано понад 2 тисячі протестів щодо нового генерального плану, та понад 7000 підписів проти забудови заплави та знищення зелених зон.

Тим часом влада Ірпіня намагалася провести обговорення генплану міста в Київській ОДА, але столичні чиновники перенесли обговорення документу в Ірпінську містобудівну раду.

Враховуючи резонанс, яке викликало у містян повідомлення про "протягування" оновленого генплану у такий цинічний спосіб, ірпінські чиновники розпочали "тишком" свою "нараду" на годину раніше заявленого часу, щоб уникнути зустрічі з невдоволеною громадою.

Мешканці Ірпеня в жовтих жилетах пікетували міськраду з викликами "Ганьба!", пояснюючи свою позицію тим, що "протягування" місцевими забудовниками цього оновленого генплану автоматично знищує всі рекреаційні зони, яких залишилось в колись зеленому місті обмаль.

Журналісти зазначають, що з 2014 по 2018 роки в Ірпені було збудовано понад мільйон квадратних метрів житла і жодної школи.

"В місті немає власної лікарні і "швидкої допомоги", хворі люди змушені їздити в сусідній населений пункт на таксі, бо малогабаритні місцеві «маршрутки» просто не в змозі закрити потреби сотні тисяч місцевих мешканців. Ірпінь ризикує перетворитися на бетонне гетто, де стає небезпечно жити через хаотично забудову, зношені комунікаційні системи і відсутність інфраструктури", - цитують активістів журналісти.