Про що думають жителі окупованого Донбасу: психолог назвав три головні моменти

Жителі окупованих регіонів Донбасу мають кілька основних ментальних відмінностей від жителів підконтрольних Україні районів.

Про це "Радіо Свобода" розповів соціальний психолог, доктор психологічних наук Вадим Васютинський.

"Є три-чотири основні відмінності, які взагалі характерні для жителів Донбасу, але за якими жителі цих двох підрегіони вже відрізняються між собою ", - пояснив він.

Першим експерт виділив дезорієнтацію: емоційну, політичну, психологічну.

"На підконтрольних територіях вона менше, і тут люди ставляться критично до того, що сталося. Вона сильніше у жителів окупованих територій, зокрема, оцінка того, що сталося", - сказав Васютинський.

Психолог пояснив, що з 50 осіб, яких він опитав, більшість середнього-річного віку, тому що молодь через лінію розмежування майже не їздить.

"Йде не те, що переоцінка, не можна сказати, що вони вже полюбили Україну, йде процес. У них переважає трохи роздратований ставлення до України, а з іншого боку, вже багато в чому розвінчаний міф, що "Донбас всіх годує". І що мене здивувало, ставлення до Росії стримано негативний", - зазначив він.

Друге, за словами психолога, - напружено негативна оцінка київської офіційної влади. Це те, що жителів підконтрольної частини Донбасу дуже сильно зближує з тим, що, наприклад, кажуть у Львові.

"При цьому, коли прямо питати, хто винен, звучить, що винна Росія. Зате, якщо не питати конкретно, винна Росія, тоді Росія звучить мало. А винні Порошенко і київська влада, українська держава, яка веде війну на Донбасі. Це дуже небезпечний феномен. І він далекий від об'єктивної оцінки. Але суб'єктивно в людях є це роздратування по всій території України", - пояснив Васютинський.

Він також зазначив, що люди на окупованій території також незадоволені київською владою, але інакше.

"Там більше звучить мотив, що влада не хоче вести переговори. У їхньому розумінні, щоб припинити війну, потрібно сісти і домовитися. Основний варіант - Київ з Донецьком або Луганськом. В їхньому розумінні це є допустимим і можливим", - розповів психолог.

Третьою рисою, на думку Васютинський, є відсутність бачення майбутнього. У людей, що живуть в ОРДЛО, сильно відчувається відсутність образу майбутнього.

"Я питав у тих 50 осіб про їх життя через п'ять років, про Донбас через п'ять років. І буквально кілька людей намагалися щось сказати, а абсолютна більшість - ні. Не скажу, що в Києві або в Маріуполі все знають відповідь на питання про майбутнє, але в ОРДЛО відчувається тотальний брак уявлення про майбутнє. І сьогодні це той пункт, через який можна проникати в їх свідомість. Створювати привабливий образ майбутнього Донбасу в Україні", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше жителі окупованого Донбасу визнали "досягнення" бойовиків.