RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Війну на Донбасі почав Київ: зросло число українців, які здалися пропаганді Кремля

За останній рік частка українців, які вважають, що війну в Донбасі розв'язали сепаратисти і Росія зменшилася з 52% до 48,5%.

Про це йдеться в соцопитуванні Київського міжнародного інституту соціології на замовлення ГО Детектор Медіа.

Так, частка тих, хто вважає, що війну почала Україна, становить 17% (проти 15% в лютому 2018 року). При цьому, 35% респондентів заявили, що "не можуть визначитися зі своєю думкою" з даного питання.

Також за останній рік з 43% до 38% стало менше тих, хто вважає, що в Криму і на захоплених територіях Донбасу переслідуються україномовні громадяни і патріоти.

"Зате з 10% до 15,5% стало більше українців, які вважають, що в Україні переслідуються етнічні росіяни і російськомовні громадяни", - йдеться в повідомленні.

У разі агресії РФ в Керченській протоці 44% українців вважають, що російські прикордонники атакували українських моряків. Зате 19% переконані, що українські моряки провокували їх. 37% опитаних "не визначилися зі своєю думкою" з цього питання.

Опитування проводилося з 9 по 20 лютого 2019 року. Було проведено 2042 інтерв'ю з респондентами, які проживають в 110 населених пунктах України, крім тимчасово окупованого Криму і Донбасу. Статистична похибка не перевищує 2,8%.

Як повідомляв "Апостроф", раніше були опубліковані дані свіжого соцопитування про ставлення росіян до українців.