RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Дубіль назвав реальний варіант підвищення зарплати для медпрацівників

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль звинуватив владу в маніпуляції даними про зростання зарплат серед лікарів.

Про це Дубіль написав в своєму блозі на веб-сайті "Київвлада", пишуть "Українські новини".

За його словами, цифри, які звучать з вуст чиновників про збільшення зарплат медпрацівників в 4-4,5 рази з початку "медреформи", вразили працівників галузі, які почали флешмоб в соцмережах - вони діляться фотографіями із зображенням зарплатних відомостей.

"Якщо за даними Держстату на початок практичної реалізації "медреформи" в червні 2018 року середня зарплата медиків була 6,25 тис. гривень на місяць, то в січні 2019 року (через півроку отримання фінансування "за новим механізмом") вона практично не змінилася і склала 6,27 тис. гривень. Тобто, з урахуванням річної інфляції в 9,8%, реальна середня зарплата медиків навіть зменшилася. А переможні реляції влади про небачене зростання заробітної плати медиків стосуються такої невеликої їх кількості, що навіть не впливають на її середній рівень", - підкреслив нардеп.

Він розкритикував обіцянки влади підняти в майбутньому зарплату і іншим медикам в 2-3 рази і вважає, що у держави на це не вистачить фінансового ресурсу в рамках запропонованої Міністерством охорони здоров'я виключно державної, бюджетної системи фінансування охорони здоров'я. За його розрахунками, для того, щоб підняти зарплати працівникам системи охорони здоров'я в 2-2,5 рази, потрібно додатково закласти в бюджет 77 млрд гривень, тобто підняти його з 123 мінімум до 200 млрд гривень.

"Стільки коштуватиме одне лише підвищення заробітної плати медикам, а ще треба покривати витрати власне на лікування пацієнтів, компенсувати зростання витрат на утримання лікарень та інше", - написав нардеп.

Єдиним шляхом справжнього підвищення зарплат медиків він вважає впровадження системи фінансування охорони здоров'я з декількох джерел.

"Введення медичного страхування вже в найближчій перспективі дозволить підвищити рівень фінансування охорони здоров'я в нашій країні до 280-300 млрд гривень. Тільки так і ніяк інакше можна зупинити еміграцію медпрацівників в сусідні країни, де зарплати вищі в рази. Це наша найголовніша задача, тому що з такою тенденцією нікому буде лікувати людей тут, в Україні ", - зазначив він.

За його словами, це дозволити підняти зарплати медиків в 2,5-3 рази.

"Медпрацівники вже не будуть їдьте в пошуку кращого життя за кордон, адже навіть у сусідній Польщі не вистачає великої кількості лікарів. Сама ж медицина стане універсально доступною для кожного пацієнта, незалежно від його матеріального і соціального статусу, а також місця проживання", - резюмував Дубіль.