RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Одесі ремонтують літак Каддафі: фото елітного авіасудна

У міжнародному аеропорту Одеси стоїть на ремонті літак Ан-74ТК-300Д, на якому літав лівійський диктатор Муммар Каддафі.

Про це повідомляє Думська.

Уточнюється, що машина, яка належить Лівії, проходить поточний ремонт в приватних авіаремонтних майстерень, розташованих на території повітряної гавані.

Відзначимо, що літак Ан-74ТК-300Д побудований всього в трьох примірниках, і всі вони використовувалися для перельотів перших осіб. Перший такий борт було випущено в 2003 році Харківським державним авіаційним виробничим підприємством для українського президентського авіазагону.

Другий був переданий уряду Лівії, яка тоді ще називалася Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією. Третій борт (RDPL-34020) поставили в Лаос, де він розбився 17 травня 2014 року.

Таким чином, зараз діють Ан-74ТК-300Д залишилося всього два (UR-AWB і 5A-CAA). Ще три машини перебувають на харківському заводі в законсервованому стані.

В Одесі знаходиться другий літак 5A-CAA. Його замовляв в Україні особисто полковник Каддафі, який літав на ньому до самого початку громадянської війни 2011 року.

Ця VIP-модифікація добре відомого літака Ан-72/74. Літак навіть зовні сильно відрізняється від своїх старших побратимів.

Він не потребує скороченому зльоті і малій дистанції пробігу, тому двигуни, які на Ан-72/74 перебували в центроплане (за це він був прозваний «чебурашкою), опустили під крило, розмістивши на пілонах. Завдяки цьому машина стала менш гучною і більш економічною. Для зручності «віпів» розробили спеціальний салон - шикарні шкіряні крісла інкрустація, елементи з цінних порід деревини і дворівневе освітлення стелі, що дозволяє створювати ефект нічного зоряного неба.

Як повідомляв "Апостроф", раніше мережі вразило відео зльоту нового літака Ан-77.