Волонтери розкрили подробиці про новітню зброю військ Путіна на Донбасі: опубліковано фото

Українським волонтерам вдалося виявити фотографії секретної російської системи орбітального придушення "Тірада-2", яка не так давно була помічена на Донбасі.

Про це повідомляється на сайті міжнародного розвідувального співтовариства "InformNapalm".

Як наголошується, інформація про присутність в окупованих районах Донбасу новітньої системи "стала сенсацією" для волонтерів, оскільки за даними відкритих джерел комплекс "Тірада-2" в 2019 році тільки планували поставити на озброєння в Центральний військовий округ Росії.

"У відкритих джерелах було обмаль інформації про новітню російську систему орбітального придушення “Тірада-2”. Не було зрозуміло і як виглядає ця система, бо пошуковики видавали досить суперечливі дані з фото різних систем та комплексів РЕБ. А у окремих статтях тематичних ЗМІ фігурували лише ілюстраційні фото, жодна з яких не мала конкретного підпису і містила цілий перелік систем РЕБ, що значно ускладнювало пошук. Саме тому ми спершу дали лише фото макету однієї з модифікацій цієї системи, щоб не ввести себе та читачів в оману", - пишуть волонтери.

Фото "Тіради-2" з дрона ОБСЄ допомогло звузити пошук справжніх фотографій цього таємного комплексу, які з необережності прес-служби МО РФ потрапили в інтернет. Повідомляється, що, ймовірно, вони спочатку були опубліковані на сайті МО РФ, яку підхопили російські "РИА Новости", тому що саме з посиланням на ці джерела і вдалося зловити одну з небагатьох справжніх фото "Тиради-2", яку знайшли в передруку новини на ресурсі Baltnews.lt.

Однак фото не мало підпису, що це саме "Тірада-2", а тільки містило підпис джерела "РИА Новости". Волонтерам вдалося знайти ще одне фото, яке також без підпису ілюструвало статтю про новітні російські розробки РЕБ. На задньому плані фотографії можна побачити ту ж систему, тільки з розгорнутою другою антеною. А підпис, який було вшито в фото, вказує, що воно зроблено 18.07.2018 на Ніколо-Олександрівському полігоні в Ставропольському краї РФ. Волонтери порівняли фото з БПЛА зі звіту СММ ОБСЄ на Донбасі і фото цієї системи з конкурсу на полігоні МО РФ і прийшли до висновку, що це одна і та ж система - "Тірада-2".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", "Тірада-2" - це система орбітального придушення, призначена для безконтактного виведення з ладу супутників зв'язку. З її допомогою росіяни швидше за все намагаються глушити канал зв'язку між американськими БПЛА і супутниками.