Друзі ватажка ДНР брали участь в африканській авантюрі Кремля: розслідування BBC

Журналісти з'ясували, що друзі ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна - Андрій Крамар та Роман Поздняков - перебували на Мадагаскарі і взяли участь у втручанні російських політтехнологів у виборах.

Про це повідомляє ВВС.

Всі троє зустрілися за часів "МММ". На той момент Денис Пушилін був уже колишнім співробітником кондитерської компанії "Солодке життя" з Макіївки, Андрій Крамар - екс-депутатом міськдуми Десногорська Смоленської області від "Єдиної Росії", Олексій Муратов - екс-депутатом міськдуми Курчатова в Курській області від "Єдиної Росії" .

У 2013 році Муратов, Пушилін і Крамар разом створили фінансову піраміду "Партія визволення".

У тому ж році Муратов був затриманий в Індії під час кампанії з просування МММ, за звинуваченням у фінансовому шахрайстві. Незабаром Муратова звільнили під заставу після голодування. Це відбулося за допомогою адвоката, якого найняв російський консул. Андрій Крамар приїжджав до Індії допомагати Муратову, а пізніше вони разом нелегально поїхали з країни, залишивши в поліції свої документи і речі.

Справу в Індії через кілька місяців закрили. Незабаром Муратова і торговців зацікавив вже інший проект - "ДНР".

Навесні 2014 року, коли Пушилін вже був одним з лідерів донецьких бойовиків і очолив так звану "Народну Раду", він призначив Андрія Крамара та Олексія Муратова представниками "ДНР" в РФ.

У тому ж році Крамар переїхав до Донецька і став одним із заступників голови громадського руху "Донецька республіка", який з 2014 року має більшість в так званій "Народної ради ДНР".

Головою цього руху кілька років до своєї смерті був Олександр Захарченко, а з вересня 2018 очолює Денис Пушилін.

Олексій Муратов також брав участь в керівництві "Донецької республіки", а 2016 році заснував рух Change the World Together, який займається розвитком криптовалюти PRIZM.

У грудні 2018 року Муратова призначили головою виконкому руху "Донецька республіка". Однак відомо, чи брав він якусь участь в втручанні у вибори на Мадагаскарі.

Андрій Крамар зараз є одним із заступників голови громадського руху "Донецька республіка", що 74 з 100 депутатів в так званій "Народній Раді ДНР". Він організовує заходи сепаратистів - мітинги, святкування пам'ятних дат, акції проти "порушення Україною мінських угод".

Ще один учасник експедиції на Мадагаскар - уродженець Норильська Роман Поздняков.

До війни на сході України він займався малим бізнесом в місті Шахти Ростовської області Росії. У квітні 2014 року проводив кампанію кандидата від КПРФ на виборах в міськдуму, під час якої його побили. Через кілька тижнів Поздняков повністю сфокусував увагу на підтримці "ДНР" в своїх акаунтах в соціальних мережах.

Дружина Романа Позднякова Ольга в 2014 році була депутатом міськдуми міста Шахти в Ростовській області від "Єдиної Росії". Вона залишила партію після побиття чоловіка під час передвиборної кампанії. Пізніше переїхала до Донецька.

Ольга Позднякова свого часу займала посаду керівника "Спеціального штабу щодо переведення підприємств української юрисдикції під зовнішнє управління ДНР", а 8 вересня 2018 років через кілька днів після вбивства Олександра Захарченка очолила Центральну виборчу комісію "ДНР".

Саме вона оголосила переможцем так званих виборів голови "ДНР" в листопаді 2018 року Дениса Пушиліна.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилися забавні подробиці про амурні пристрасті ватажка ДНР.