В Україні озвучили окупантам в Криму серйозний водний ультиматум

Україна готова відновити водопостачання через Північно-Кримський канал в обмін на повернення Росією Північної частини анексованого Криму.

Про це заявив колишній представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін, передає Громадське.

"Наприклад, у нас є територія Північного Криму, це два мономіста - Красноперекопськ і Армянськ, які сьогодні найбільше страждають від відсутності води, тому що підприємства скоро будуть закриватися, водні горизонти порожні, і звідти люди будуть їхати в першу чергу", - уточнив він.

За його словами, такий обмін допоможе уникнути гуманітарної катастрофи і не перетворити півострів "в пустелю".

"І це єдиний шлях забезпечити ці міста далі, тому що за 2-3 роки, або за 5 років, в залежності від карти дощів в Криму, це будуть міста-примари. Росія повинна чітко сказати самій собі, а також населенню на окупованих територіях - так, ми хочемо, щоб тут ніхто не жив, і тому ми далі будемо вести таку політику. Або: ми хочемо вас врятувати, тому йдемо на переговори з Україною і будемо визначати формат вашого існування далі", - резюмував Бабін.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в окупованому Криму до 2020 року Росія планує побудувати тракт водоподачі. Він простягнеться від Північно-Кримського каналу до Керчі і Феодосії, що дозволить забезпечити безперебійне водопостачання східного півострова. Насосні станції перекачки з резервуарами чистої води буде оснащено автоматизованою системою управління.

Також мережу схвилювала заява радника Зеленського про відключення водопостачання в Криму.