RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Google присвятив яскравий дудл знаменитому українцю

Google присвятив doodle 7 серпня українському письменнику Пантелеймону Кулішу, з дня народження якого в цей день виповнилося 200 років.

На "дудлі" можна побачити зображення українського козака на коні, який скаче в поле.

Пантелеймон Куліш - видатний український письменник, найбільш відомий роман якого, "Чорна рада" увійшов до шкільної програми літератури. Іван Франко називав "Чорну раду" кращим історичним романом української літератури. Також роман було екранізовано на Київській кіностудії О. Довженка у 2000-му році: по ньому був знятий 9-серійний телесеріал.

Письменник народився в 1819 році. Батько Куліша походив із козацько-старшинського роду. Пантелеймон Куліш був редактором першого українського журналу "Основа". Він редагував і друкував твори в тому числі Марка Вовчка. Був автором першого фонетичного алфавіту - "кулішівки", яка стала основою для друку "Кобзаря".

Куліш перекладав українською твори Шекспіра, Гете, Байрона, Шіллера, Пушкіна, Некрасова та інших.

Також переклав Біблію на українську мову. Робота ця зайняла у Куліша 25 років, а коли рукопис згорів, дружина вмовила його почати роботу заново, яку закінчив вже вчений-фізик Іван Пулюй.

Куліш дружив з Тарасом Шевченком. Разом з ним був заарештований царською владою за участь у Кирило-Мефодіївському братстві. Довгий час був на засланні в Тулі.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 23 липня пошуковик Google представив новий дудл, який присвячений 60-річчю фантастичної повісті братів Аркадія і Бориса Стругацьких "Країна багряних хмар".