RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

16 вересня

Всі новини

Чи будуть штрафувати власників "євроблях" в Україні: з'явилася важлива заява

Президент України Володимир Зеленський запропонує Верховній Раді відкласти на три місяці введення штрафів за порушення термінів розмитнення ввезених з-за кордону автомобілів.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Руслан Рябошапка.

"Місяць тому Зеленський звертався до парламенту з ініціативою відстрочити жорсткі санкції за порушення термінів розмитнення закордонних автомобілів та пропонував розглянути це на позачерговому засіданні. Проте Верховна Рада VIII скликання тоді відмовила. А зараз цей законопроєкт є пріоритетним. Він буде внесений для розгляду на першому ж засіданні парламенту нового скликання. Верховна Рада підтримає законопроєкт і штрафні санкції будуть відтерміновані", - пояснив ситуацію Рябошапка.

За його словами, застосування штрафних санкцій планують відкласти на три місяці. За цей час будуть напрацьовані законодавчі ініціативи для врегулювання проблем, що виникають при розмитненні автомобілів.

Слід зазначити, що починаючи з 22 серпня поліція матиме право зупиняти і штрафувати водіїв, які користуються автомобілями на іноземній реєстрації. Перше засідання Верховної Ради заплановано лише на 29 серпня.

Штрафи будуть наступними:

  • якщо машина незаконно перебувала в країні до 3 днів - штраф 850 грн;
  • повторне порушення протягом року, перевищення терміну тимчасового ввезення в Україну автомобіля на термін до десяти діб - штраф 5 100 грн;
  • за перевищення терміну тимчасового ввезення особистого або комерційного авто або вивезення товарів, крім особистого транспорту - штраф 17 тис. грн;
  • затримка в ввезенні або вивезенні товарів, крім особистих автомобілів, більше ніж на 20 днів - штраф 34 тис. грн;
  • перевищення терміну тимчасового ввезення особистого або комерційного авто в країну на термін від 20 до 30 днів - штраф 85 тис. грн;
  • затримка більш ніж на 30 днів, втрата або розкомплектація (розбирання) особистого або комерційного транспорту - штраф 170 тис. грн або конфіскація машини.

Крім того, планується жорстко карати і тих власників "євроблях", які вирішать заробити на цих авто в таксі. За це передбачено штраф у розмірі 34 тисяч гривень. Такий же штраф загрожує і тим, хто передасть ввезений в Україну автомобіль з іноземною реєстрацією іншій особі.

Нагадаємо, докладніше про нинішні правила оформлення читайте в матеріалі "Апострофа": "Євробляхи" в законі: як в Україні змінять правила ввезення автомобілів.