Зупинити відкриття ринку землі: депутати місцевих рад виступили проти проекту уряду

За ініціативи Юлії Тимошенко та фракцій "Батьківщини" депутати місцевих рад звернулися до президента, парламенту і уряду з вимогою не допустити поспішного відкриття ринку земель та провести Всеукраїнський референдум щодо можливості продажу сільськогосподарських угідь.

Відповідні звернення на сесіях вже ухвалили 47 рад: обласних – 10, районних – 28, міських – 9, передає сайт "Батьківщини".

Усі вони виступають проти поданого до парламенту прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком законопроєкту щодо обігу земель сільгосппризначення.

На переконання буковинських депутатів, документ спрямований на продаж українських земель іноземцям, адже відповідно до положень проєкту, право купувати угіддя отримають не лише українці, а й особи з подвійним громадянством, а також "українські підприємства". За законом українською може називатися компанія, 99% у якій належить іноземцям.

"Сільськогосподарська земля – це не просто привабливий об’єкт для інвестицій. Для української нації це єдиний стратегічний ресурс, який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження генофонду української нації, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України в світі", – зазначають у зверненні депутати Чернівецької облради.

Пропонований урядом "ринок землі" депутати порівнюють з ваучерною приватизацією підприємств української промисловості: коли "номінально – всі співвласники, а фактично власниками землі стануть олігархи та іноземні компанії".

Окрім того, наголошують представники "Батьківщини" у Маневицькій районній раді на Волинській області, без широкого обговорення цього питання в суспільстві не можна розпочинати торги землею, адже право власності на землю конституційно закріплено за народом.

"Батьківщина" зареєструвала в парламенті законопроєкти, один з яких регулює всі механізми проведення референдумів, а інший – встановлює обов’язковість референдуму у питанні продажу сільськогосподарської землі.