RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Під Радою пройшов мітинг проти продажу землі іноземцям: були присутні 14 тисяч аграріїв

У четвер, 3 жовтня, до Верховної Ради на акцію прибули 14 тисяч аграріїв та представників громад з усіх регіонів України, їхня основна вимога - заборона продажу української землі іноземцям. Організатором акції виступила ГС "Всеукраїнська Аграрна Рада".

Учасники мітингу вимагали відкликати Урядовий законопроект №2178 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", як такий, що не відповідає національним інтересам України і загрожує її цілісності.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук пояснив, що аграрії ініціювали мітинг, щоб бути почутими владою, оскільки існуючі в законопроекті обмеження на володіння землею легко обійти. При цьому дозвіл іноземним громадянам володіти землею через українські компанії може призвести до витіснення з агросектора вітчизняних сільгоспвиробників, які не зможуть конкурувати з іноземним капіталом.

"У законопроекті говориться, що купувати землю мають право компанії, зареєстровані в Україні. Але насправді їх власниками можуть бути іноземці. У цій, нібито українській компанії, буде українська назва, але вона буде перераховувати весь прибуток за кордон. Більш того, вона буде володіти територією України", - пояснив на акції Марчук.

Організатори акції наголосили, що існуючі в законопроекті обмеження на володіння землею в одних руках будуть провокувати появу "земельних олігархів".

"Цей законопроект написаний для олігархів. Україні потрібен зовсім інший закон. Він повинен бути написаний українцями і в інтересах українського народу. Для його розробки ми готові надати свої професійні пропозиції", - сказав заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов.

Окремим вимогою мітингувальників стало винесення питання про ринок землі на всеукраїнський референдум. Оскільки за Конституцією України (ст. 13) земля є власністю народу, то і вирішувати її долю повинен народ.

Також на мітингу було оголошення про створення страйкового комітету, який буде займатися захистом української землі.