"Полювали" на бандита: всі подробиці затримання колишніх бійців "Правого сектора"

Правоохоронці кажуть про докази провини ветеранів АТО і подружжя Інни та Владислава Грищенків в замаху бізнесмена.

Про це повідомляє видання "Обозреватель".

Поліцейські провели 5 листопада низку обшуків в різних містах країни. Вони шукали докази провини Грищенків у всіх їхніх знайомих - добровольців і волонтерів. Навіть провели обшук в одній з військових частин. Також пройшов обшук і в закладі Леоніда Остальцева Pizza Veterano, про що сам ветеран АТО розповів особисто, "щоб уникнути інсинуацій".

Всі "фігуранти" підкреслили, що у них нічого не виявили. Відзначимо, що всі вони були знайомі і спілкувалися з родиною Грищенко. Деякі підтримували Влада після затримання.

Правоохоронці підкреслили, що Інна і Владислав проходять по одній й тій же справі - їх підозрюють в замаху на прикарпатського бізнесмена Михайла Чекурака. Його також називають кримінальним авторитетом.

Поліцейські підозрюють, що Грищенки причетні до встановлення вибухового пристрою (СВП) на авто Чекурака. Його він виявив на території свого будинку в Івано-Франківській області на тротуарній плитці. Його життя врятувало те, що вибухівка не спрацювала, коли повинна була вибухнути при заведеному двигуні, але вона ще й відкріпилася від машини.

Поліція почала розслідування і першим підозрюваним став Влад Грищенко "Буча". За версією слідства, він вступив у змову з групою осіб і взявся за "ліквідацію" авторитета за допомогою підриву. 13 липня 2018 року підозрюваний нібито приїхав в м. Косів, де вночі проник на територію володіння Чекурака і прикріпив до його позашляховику саморобний вибуховий пристрій.

Яку участь у всьому цьому, на думку слідства, брала дружина Владислава, - поки невідомо. Нагадаємо, що 6 листопада суд Києва прийняв рішення відправити її за грати на 60 днів. У неї є неповнолітня дитина, а сама Інна є інвалідом третьої групи. Також слідство стверджує, що має докази провини Інни.

Відзначимо, що Інні Грищенко пред'явили підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст.15 (замах на злочин), ч.2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Через кілька місяців після замаху сам Чекурак став підозрюваним. 6 вересня 2018 у ресторані "Старий Косів" стався вибух. Через деякий час правоохоронці затримали кількох членів організованої злочинної групи у віці від 23 до 60 років (за розбійний напад і вибух в ресторані). Серед них "головну роль" грав Михайло Чекурак.

Як з'ясувалося, в обох випадках (і підриву ресторану, і пограбування будинку) потерпілою виявилася колишня теща кримінального авторитета. Зараз йдуть суди. Також стало відомо, що Влад Грищенко вже був "кілером" в 2016 році. У вересні 2016 року поліція озвучила інформацію про зупинене замовне вбивство фермера в Дніпропетровській області.

Як виявилося, в поліцію прийшов військовослужбовець ЗСУ і повідомив, що йому "замовили" 64-річного главу фермерського господарства.

"Місцевий багач намагався поговорити про якійсь справі, але у мене не було часу. Тому замовник навіть приїхав до Слов'янська, де базувалася 95 десантна бригада, в якій я ніс службу. Він кілька годин чекав, поки я звільнюся з наряду і потім просто виклав на стіл гроші. Мовляв, вони мої. А зверху він пообіцяв свій позашляховик. За це я повинен був вбити власника одного з великих фермерських господарств, відомої на весь район людини", - розповів Влад.

Замовник аргументував вибір виконавця тим, що у Влада є кваліфікація підривника-сапера, снайпера.

"Я сказав, що я цим не займаюся і займатися не буду, але він сказав так: "Якщо не ти, то є інші", - зазначив Грищенко.

Далі військовослужбовець нібито взяв замовлення. Поліція почала спецоперацію, в ході якої були зафіксовані всі зустрічі і переговори замовника і "виконавця". На одному із записів замовник навіть розповідає, що отримав попередження про спецоперацію проти себе.

Надалі була проведена імітація злочину, після чого поліція "взяла" замовника вбивства.

Цікавий момент: замовник був затриманий співробітниками карного розшуку поліції Дніпропетровської області на території Івано-Франківської області при підготовці до виїзду в США (напередодні оформив візу). А через два роки в Івано-Франківській області було скоєно замах на вбивство місцевого авторитета, в скоєнні якого сьогодні підозрюють Влада та Інну Грищенко.

Як повідомляв "Апостроф", 6 листопада Печерський суд Києва обрав запобіжний захід ветерану АТО Інні Грищенко на прізвисько "Пума" у вигляді арешту на 60 діб