Медицина, освіта, та нові робочі місця: посол Японії назвав пріоритети підтримки України на Донбасі

Делегація посольства Японії в Україні на чолі з послом Такаші Кураі відвідала схід України 12-13 листопада, щоб ознайомитися із програмами УВКБ ООН та ЮНІСЕФ. Мета візиту полягала в ознайомленні посла на місцях з результатами та досягненнями у наданні допомоги в Україні з боку уряду Японії, зокрема програм УВКБ ООН та ЮНІСЕФ.

Про це йдеться у повідомленні посольства Японії в Україні для ЗМІ.

"Це моя друга поїздка до східних регіонів відтоді, як я почав працювати в Україні. Для мене важливо продовжувати відвідувати ці місця, щоб побачити ефективність проектів на власні очі, а також зіграти певну роль для підвищення рівня обізнаності міжнародної спільноти про ситуацію там, де страждають люди. Я радий зустрічі з мешканцями та керівництвом Донецької та Луганської областей", - сказав пан Такаші Кураі, посол Японії в Україні.

Від початку конфлікту у 2014 році, уряд Японії послідовно надавав фінансову підтримку проектам, які впроваджує Агентство ООН у справах біженців для підтримки ВПО та постраждалих внаслідок конфлікту осіб у Донецькій та Луганській областях України. У 2019 році загальний обсяг фінансування, наданого урядом Японії УВКБ ООН та його НУО-партнерам, перевищив 4 мільйони доларів. Завдяки цій підтримці цьогоріч Агентство ООН у справах біженців змогло відремонтувати будинки близько 400 родин у Донецькій та Луганській областях. Ще понад 350 осіб з особливими потребами отримали індивідуальну екстрену допомогу у формі готівки і змогли придбати найнеобхідніше, щоб підготуватися до зимового сезону, а також оплатити медичні послуги. Така допомога є надзвичайно важливою, адже вона спрямовується на захист найбільш незахищених людей, які постраждали через збройний конфлікт на сході України.

Уряд Японії також допомогає дітям - від початку конфлікту на сході України, він виділив ЮНІСЕФ більше 8 млн доларів США для підтримки дітей та їхніх родин. Це фінансування дозволило ЮНІСЕФ створити безпечне навчальне середовище для 200 тисяч дітей, покращити доступ до питної води та санітарії для 1,5 мільйона осіб у зоні конфлікту та підтримати розвиток підлітків та молоді через навчання проектним і підприємницьким навичкам.

Цього року уряд Японії надав 360 тисяч доларів США для реалізації проекту ЮНІСЕФ "Зміцнення стійкості молоді та сприяння соціальній стабільності їхніх громад у Донецькій та Луганській області" у 2019 -2020 році. Загальна мета проекту - пом'якшити вплив конфлікту на дітей, підлітків та молодь у східних областях шляхом посилення стійкості дітей та громад.

Під час зустрічі з керівництвом Донецької облдержадміністрації Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Такаші Кураї запевнив, що наступного року Японія надаватиме пріоритет підтримці освітніх, медичних та економічних проектів, спрямованих на створення нових робочих місць на сході України. Ця допомога надаватиметься через різні організації.

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко висловив подяку послу Японії за послідовну підтримку відбудови житла та розбудови місцевих громад в регіоні.

Голова Луганської ОДА та керівник ОВЦА Сергій Гайдай, під час зустрічі наголосив на ролі, яку відіграють агентства ООН у підтримці постраждалого внаслідок конфлікту населення.

"Ми щиро вдячні народу Японії та її уряду за допомогу та підтримку, яка надається області протягом усіх цих складних часів. Також хочу висловити слова подяки поважній міжнародній організації – ООН. З її боку задіяно максимум програм та проектів для відновлення нашого регіону. Жителі Луганщини завжди пам’ятатимуть, що саме ви одними з перших прийшли на допомогу", - заявив Гайдай.

За словами посла Японії, минулого місяця під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським прем’єр міністр Японії запевнив у продовженні підтримки Японією України.