Імпорт електроенергії з РФ викине на вулиці шахтарів та енергетиків - Профспілка гірників Донбасу

Необмежений імпорт струму з Росії та Білорусі, який розпочався через ініціативу голови комітету ВР з енергетики Андрія Геруса, нищить вітчизняну теплову генерацію та вугледобувну галузь.

Про це йдеться у зверненні Голови незалежної профспілки гірників Донбасу Миколи Волинка до президента, прем’єра, секретаря РНБО та голови НКРЕКП.

"Нищить теплову генерацію і майбутнє українських шахтарів відкриття необмеженого імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Цей імпорт грубо порушує базові принципи дії відкритого ринку. Електроенергія поступає в Україну в односторонньому порядку, лише в нашу сторону. Бо українські виробники електроенергії не можуть експортувати свій товар у ці країни, для них ці ринки закриті. Тож Росія і Білорусь нам електрику продають і заробляють, а ми їм – зась, годуємо їх енергетиків замість своїх", - зазначається в зверненні.

Окрім того, лідер профспілки звертає увагу, що українські виробники електроенергії не можуть конкурувати з російськими через більш дешеву у них собівартість виробництва струму. За таких умов, на його думку, відсутність будь-яких обмежень обсягів імпорту призведе до витіснення з ринку всіх вітчизняних підприємств теплової генерації.

"При цьому зовсім немає ніяких квот, ніяких лімітів, ніяких обмежень імпорту електроенергії в країну. "Стеля" - це лише технічні можливості у 3 000 Мвт (!). Тобто еквівалент електроенергії від усіх теплоелектростанцій України. Таким чином цей необмежений імпорт повністю заміщує потребу у нашому вітчизняному вугіллі, воно стає непотрібним", - йдеться в зверненні.

У зверненні наголошується, що зростання імпорту електроенергії з РФ залишить без роботи десятки тисяч українських шахтарів, а також працівників з суміжних галузей. У ПГД закликали представників влади ухвалити рішення про зупинення імпорту струму з РФ і Білорусі, а також відмінити граничні ціни на струм на ринку.

Нагадаємо, з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Раніше народний депутат України, член фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко заявив, що імпорт електроенергії з РФ означає, що ми фінансуємо енергогалузь країни-агресора, замість власної. На його думку, ситуацію щодо відновлення імпорту електроенергії з РФ має розслідувати Служба безпеки України.

Водночас, президент України Володимир Зеленський під час прес-марафону заявив, що не знав про те, що ухвалені зміни до законодавства, відомі як "правка Геруса", дали можливість відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ.