RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Введення в храм Пресвятої Богородиці: яскраві листівки і привітання

Щорічно 4 грудня в Україні відзначають релігійне свято - Введення у храм Пресвятої Богородиці.

"Апостроф" підготував яскраві привітання зі святом.

історія свята

Відповідно до Писання, в Назареті жила бездітна пара - праведні Іоаким і Анна. Вони багато часу провели в молитвах про народження дитини, при цьому давши обітницю, що дитя присвятить себе служінню Богу. В результаті дитина народилася. Дівчинку назвали Марією. Коли їй виповнилося три роки, батьки привели Марію до Єрусалимського храму, де вона і залишилася присвячувати себе служінню Богу.

У храмі Марію зустрів первосвященик (за переказами, це був Захарія, майбутній батько Іоанна Предтечі). Батьки поставили Марію на першу сходинку сходів, що вели до входу в Храм. Відзначається, що дівчинка бігом піднялася на п'ятнадцять сходинок не обертаючись назад і не кличучи своїх батьків, як це зазвичай роблять діти. Після цього первосвященик ввів Діву Марію в Святая святих, куди з усіх людей тільки раз в році входив первосвященик з очисною жертовною кров'ю.

Традиції і особливості святкування

На свято в церквах починається підготовка до Різдва, проводяться урочисті Богослужіння. На свято також рекомендується пом'янути покійних. З давніх-давен люди вірили, що в цей день Господь дозволяє душам померлих відвідати своїх близьких.

Раніше на Введення у храм починався сезон катання на санях.

У цей день дівчата проводили обряди і ритуали, щоб уві сні побачити своїх женихів або те місце, куди вони перейдуть жити після весілля.

Господині в день свята посипали корів лляним насінням, змащували вим'я маслом і годували худобу киселем. Такий обряд допомагав збільшити надої і захищав худобу від хвороб.

На свято прийнято ходити в гості. Вважалося, що якщо першим до хати увійде чоловік - рік буде вдалим, якщо жінка - буде біда.

Прикмети на свято

  • З настанням свята вважалося, що зима остаточно вступає в свої права. По тому, яка погода стояла 4 грудня, визначали характер всієї зими. Якщо в день Введення в храм Пресвятої Богородиці буде морозно, то зима буде м'якою. І навпаки: якщо в свято ще тепло, то зима буде лютою.
  • Сніг, що випав в день свята, вказував на те, яким буде урожай в новому році. Якщо сніг більше не танув, то це було доброю прикметою. Велика кількість снігу на пагорбах вказувала на багатий урожай ягід.
  • Вважалося, що до цього дня ходити по льоду небезпечно, а після свята лід стає досить міцним.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в жовтні православні та греко-католики відзначають велике свято - Покрову Пресвятої Богородиці. У цей день віруючі згадують диво, яке сталося в 910 році в Константинополі.