Вчені спрогнозували потужний вибух зірки в небі: коли він станеться

Дослідники з університету Вілланова (США) стверджують, що одна з найяскравіших зірок на небі - α Оріона або Бетельгейзе готова в будь-який момент вибухнути і стати надновою.

Про високу ймовірність можливого космічного катаклізму йдеться в доповіді, опублікованій на сайті новин космосу і астрономії Universe Today.

На думку вчених, на готовність Бетельгейзе вибухнути вказує важливий фактор - раптове падіння світності зірки в два рази. За даними Американської асоціації спостерігачів змінних зірок (AAVSO), зірка змінилася приблизно на одну зоряну величину від +0,5 до +1,5. Ще в жовтні Бетельгейзе сяяла в 2,5 рази яскравіше, ніж зараз.

Падіння яскравості ще не остаточний доказ перетворення зірки в наднову, проте є переконливою ознакою цього процесу, який буде супроводжуватися неймовірною потужності вибухом з виділенням величезної кількості енергії.

Як повідомляв "Апостроф", угорські вчені відкрили досі незнану субатомну частинку, яка може пояснити загадку темної матерії - субстанції, з якої складається Всесвіт.