RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

Всі новини

Соратник Матіоса, партнер по "номерному" бізнесу і корупціонер з РДА: в ЗМІ розповіли про радників Криклія

Міністр інфраструктури Владислав Криклій оточив себе скандальними особами, яких призначає на посади радників, а також в наглядові ради важливих держпідприємств.

Про це пишуть "Вести" в матеріалі "Токсичне болото Мінінфраструктури".

За даними видання, одним з головних радників Криклія став екс-глава "Укравтодору" Андрій Батищев. За словами депутата Дубинського, коли Батищев керував корпорацією (2015-2016, за часів міністра Пивоварський), там була "налагоджена система відкатів" з будівництва доріг. За даними правоохоронців, перебуваючи на посаді голови "Укравтодору", Батищев "дружив" з кланом "тендерних тролів" Амірханянів, а також ОЗУ громадянина РФ Вагінака Аветисяна, засновника скандальної компанії "Дорлідер".

У міністерстві розповідають, що Батищева Криклію привів племінник екс-головного військового прокурора Анатолія Матіоса Євген Барах, який до цього очолював "Укравтодор". Батищев брав участь в оборудці Матіоса з присвоєння ділянок на 85 га на території Васильківського району Київської області в 2008 році. Матіос нібито натиснув на сільського голову одного з сіл, щоб сільрада перевела гектари в землі запасу, а потім 44 га з них були роздані 22 громадянам. Серед них були Батищев і його цивільна дружина Жанна Поліщук. Обидві ділянки арештовані за позовом СБУ. Також Батищев фігурує в справі, пов'язаній з сім'єю Матіоса. Одна з компаній, де він працював, фігурувала в скандалі з відчуженням ділянки в селі Антонівка Херсонської області (під турбазу). Через ланцюжок фірм власником "Інтелконсалтінгу" виявилася дружина Матіоса Ірина Барах.

Видання нагадує, що нещодавно стало відомо про "тіньовий офіс" Криклія на чолі з юристом Павлом Шевченко, з яким Криклій працював в Головному сервісному центрі МВС. Вони фігурують у справі про незаконну сертифікацію Volkswagen Golf з Мексики після того, як німці відкликали партію через "дізельгейт". Документи були підроблені на 2700 авто, організаторам загрожує кілька років в'язниці.

Шевченко і Криклія об'єднує і спільний бізнес в ТОВ "Світлофор" (ЄДРПОУ 32950656) та ТОВ "Автовініл" (38675581), компанії регулярно виграють тендери сервісних центрів МВС на поставку номерних знаків.

У лютому НАБУ нагрянули з обшуками до держсекретаря міністерства Андрій Галущак. Причиною нібито стали факти "переведення в готівку" коштів на держзакупівлі в рамках проектів міністерства. Як писали ЗМІ, Криклій теж може бути причетний до цих оборудок.

Ще один скандал пов'язаний з наказом Криклія про призначення членів наглядової ради в інфраструктурне ДП "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту". Керує ним екс-глава Солом'янської РДА та фігурант виробництва про халатність на 9 млн грн Ігор Довбань. Він був радником глави "Укравтодору" Андрія Батищева і нібито мав великий вплив на підприємство.

У наглядову раду "КДМППЖТ" увійшов не тільки Батищев, але і 22-річна екс-співробітниця Довбаня в Солом'янській РДА та випускниця Національного авіаційного університету Валерія Мельничук (Шкабарова).