RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Археологи зробили революційне відкриття про розвиток неандертальців: фото

Археологічна команда на чолі з Брюсом Харді з коледжу Кеньон в Гамбії, штат Огайо (США) під час проведення розкопок в долині річки Рони на південному сході Франції виявила залишки мотузки віком 40-50 тисяч років, сплетеної неандертальцями.

Дослідження опубліковане в журналі Scientific Reports.

Відкриття доводить, що неандертальці були набагато розумнішими, ніж ми думаємо.

До цих пір вважалося, що ці "кузени" сучасної людини були вкрай примітивними. Вони вміли виготовляти кам'яні інструменти, але не більше того.

Однак при проведенні розкопок у Франції археологи зробили знахідку, яка змінює наше уявлення про неандертальців. Вони виявили те, що спочатку прийняли за фрагмент стародавнього кам'яного інструмента.

Але дослідження за допомогою електронного мікроскопа показало, що цей "фрагмент" насправді є переплетеними волокнами. Подальше вивчення допомогло отримати перший прямий доказ того, що неандертальці вміли плести якщо не мотузки в повному розумінні цього слова, то нитки і струни.

В даному випадку збереглася невелика частина такої струни. Її довжина складає всього лише 6,2 мм, а товщина - 0,55 мм. Ймовірно, спочатку вона була набагато довшою. Але, як встановили вчені, ця нитка була сплетена не менше 40-50 тисяч років тому, і більша її частина за минулий час зотліла.

Встановлено, що вона була виготовлена з волокна, видобутого з внутрішньої сторони кори дерев. Ймовірно, неандертальці скручували три пучка волокон спочатку проти годинникової стрілки, а потім - за годинниковою стрілкою, щоб вийшла нитка.

За словами Харді, цей процес має на увазі, що наші еволюційні кузени мали певне уявлення не тільки про користь дерев, які могли забезпечувати їх сировиною, а й про примітивну математику.

Крім того, знахідка натякає на те, що неандертальці цілком могли вміти плести з ниток сітки, створювати подобу тканин і сумок.

Як повідомляв "Апостроф", дослідники з США та Австралії виявили скам'янілості еволюційного попередника сучасних тварин і людей.