RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

​Вибухи на військових складах в Балаклії: розкрилися скандальні деталі про причини масштабної НП

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування вибухів на українських складах боєприпасів в Балаклії підготувала свій перший звіт.

Про це повідомляє глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія на своїй Facebook-сторінці.

Як з'ясувалося, в Балаклії мав місце підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю, а не атака безпілотника. Проти цього свідчать два факти:

  1. Експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого все почалося, був підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю. В результаті вибуху утворилася велика воронка.
  2. Після гасіння пожежі на території арсеналу виявили до 10 аналогічних воронок. Що, на думку політика, свідчить про аналогічний характер їх мінування.

Також, за словами Арахамії, є матеріали слідства, які підтверджують, що в момент вибуху в районі Балаклеї не було ніяких літальних апаратів, а відомості "Укравіаруху" про проліт безпілотника неможливо перевірити.

Політик підкреслив, що закласти велику кількість кумулятивно-фугасних зарядів неможливо так, щоб цього ніхто не помітив, а їх установка вимагає спеціальних знань і навичок.

Тому нардеп припускає, що все могло робитися в "умовах очевидності для військовослужбовців частини і не за один день". За його даними, в матеріалах справи ця інформація відсутня, а ті, хто вели розслідування, "за дивним збігом обставин, після цього отримали підвищення по службі". Він зазначає, що викладені факти можуть свідчити про фальсифікацію матеріалів кримінального провадження.

Арахамія зазначив, що в результаті вибухів на найпотужнішому арсеналі в Східній Європі Україна втратила майна і боєприпасів на понад 12 млрд гривень.

Як повідомляв "Апостроф", в 2017 році в Балаклії сталася потужна пожежа, в ході якої загинула одна місцева жителька, троє людей отримали поранення. Наслідки події владі довелося виправляти протягом кількох місяців, оскільки по території були розкидані боєприпаси.

У 2018 році, 3 травня, в Балаклії Харківської області знову почули вибухи. За словами місцевих чиновників, там проводили планові підриви снарядів, після чого в двох місцях сталося загоряння трави. Пожежа стала причиною позапланової детонації на території у арсеналу.