RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Кримінальні справи Амірханяна не розслідують за дорученням радника глави ОГПУ Ватутіна - ЗМІ

Старший радник генерального прокурора Ірини Венедиктової Олександр Ватутін давав розпорядження прокурорам не здійснювати дій щодо скандального підприємця Араїка Амірханяна і його компаній, які відомі як "тендерні тролі". В результаті ряд судових і слідчих процесів, які ведуть СБУ і поліція, виявляться заморожені.

Про це пише видання "Дело".

За даними видання, Ватутін координує діяльність Анатолія Коваленка, начальника управління нагляду за дотриманням законодавства в органах ДПС, якого заступник генпрокурора Віктор Трепак призначив старшим групи прокурорів у справах Амірханяна. З початку року "тролями" Амірханяна було заблоковано тендерів на суму близько 9 млрд грн.

Журналісти відзначають, що проти компаній Амірханяна і його компаній СБУ, Нацполіцією і НАБУ відкрито близько 15 кримінальних проваджень, але Офіс Генерального прокурора, схоже, має намір від них самоусунутися.

"Розпорядження, як з'ясувалося, дав Анатолію Коваленку радник Венедиктової Олександр Ватутін. В результаті Коваленко не вчинив жодної значимої дії, щоб сприяти розслідуванню і "злив" перспективи завершити епопею з тендерним троллінгом Амірханяна", - йдеться в матеріалі.

В першу чергу під загрозою "зливу" опинилися виробництва №22019000000000346, №22020000000000057, які розслідує Головне слідче управління СБУ. Перша з цих справ стосується фінансування Амірханяном і його компаніями збройної агресії проти України шляхом сплати податків в Росії, а також співпраці з компаніями на території окупованого Криму та контрабанди будівельних матеріалів з Росії через підконтрольні сімейству Амірханянів компанії в країні-агресорі (до 10 років позбавлення волі) . Амірханяна затримували у цій справі, але він знову вийшов на свободу.

Друге виробництво стосується організації компаніями СК "Дорлідер" і "Полтавабудцентр" з посадовими особами обласних служб автодоріг схеми по заволодінню виділеними на будівництво доріг грошима держбюджету і міжнародних фінансових організацій на 450 млн грн. Найважча зі статей у цій справі передбачає покарання на 10 років в'язниці.

Як мінімум п'ять справ щодо зловживань Амірханяна знаходяться в судах і будуть розглядатися протягом найближчих місяців. Це кримінальні виробництва про організацію злочинної групи, з метою нападів на конкурентів компаній Амірханяна, умисне ухилення від сплати податків і легалізація грошей в особливо великому розмірі, умисне нанесення тілесних ушкоджень співробітнику податкової інспекції, умисне примушування до виконання договорів. Крім того, в переліку є справи про шахрайство при виконанні дорожніх робіт, змова з Одеським територіальним управлінням АМКУ, привласнення чужого майна.