RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Квоти на добрива послаблять позиції України в рамках СОТ - експерт

Введення квот на імпорт мінеральних добрив завдає шкоди торговим відносинам України з Європейським Союзом, а також зі Світовою організацією торгівлі.

Про це заявив представник литовської компанії АВ "Achema", партнер юрфірми "Анструм" Микола Алексюк.

"Викликає серйозну стурбованість ймовірність введення торгових обмежень для експортерів з країн ЄС, які є головними економічними та ідеологічними партнерами України. Як наслідок, країни-експортери можуть звернутися до органів, що розглядають спірні питання в СОТ, а це загрожує для України не тільки репутаційними, але і матеріальними втратами", - заявив експерт.

Він звернув увагу на наявність численних порушень при розгляді питання квот у Міністерстві економіки, торгівлі і сільського господарства: "За матеріалами спецрозслідування можна констатувати процедурні порушення. Наприклад, з незрозумілих причин не відправлені всі висновки зареєстрованим учасникам розслідування, зокрема, виробникам і споживачам азотних добрив. Виникає підозра, що міністерству є, що приховувати".

На думку Миколи Алексюка, введення квот значно послабить конкуренцію на внутрішньому ринку азотних добрив, який монополізований групою компаній Ostchem Дмитра Фірташа. Компанії олігарха зловживають цією монополією - в 2017 році Ostchem зупинив виробництво азотних мінеральних добрив в період весняно-польових робіт, чим викликав штучний дефіцит.

"Зростання імпорту добрив подекуди було викликане внутрішніми факторами і незаконними діями групи компаній Ostchem", - підкреслив експерт.

Він заперечує факт збитковості національних виробників мінеральних добрив, на підставі якого Мінекономіки і пропонує ввести обмеження на імпорт: "Матеріалами справи встановлено, що газ, необхідний для виробництва добрив, перепродавали всередині групи за завищеними цінами. Таким чином, штучно знижувалися показники рентабельності".

Раніше Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Міністерстві економіки заявила про намір ввести обмеження на імпорт міндобрив в Україні з ЄС, Білорусі, Узбекистану та інших країн на 3 роки. Аграрії виступили проти намірів міністерства, оскільки, на їхню думку, вони спрямовані на зміцнення монополії компаній Дмитра Фірташа і спровокують підвищення цін на добрива для сільгоспвиробників.