RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Під Кабміном відбулася акція аграріїв проти підвищення цін на продукти через мито на паливо

Під будівлею Кабінету міністрів кілька сотень аграріїв протестували з вимогою не запроваджувати мито та квотування на імпортні дизель і скраплений газ. Ще мав бути трактор, але його не пропустила поліція – заблокувала біля стадіону "Динамо" імені Лобановського.

Про це повідомляють "Українські новини".

Акція відбулася під гаслами: "Ні – миту та квотам на імпортне пальне!" та "Ні – збагаченню олігархів за рахунок звичайних людей". У ній взяли участь фермери з різних областей, невдоволені ініціативою запровадження мита або квотування на імпортні дизель та скраплений газ.

За словами мітингувальників, від цього не лише фермери втратять до 3 млрд грн, але й прості українці більше заплатять за продукти, які подорожчають.

"Це позначиться врешті-решт на внутрішніх цінах на базарах, на покупцях – чим буде дорожча наша продукція, тим менше її будуть купувати", – зазначив Микола Стрижак, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

Представники аграріїв наголосили, що запровадження мита – це справа рук монополістів.

"Останнім часом приймаються рішення міжвідомчої комісії, які спрямовуються просто на створення монопольного ринку вітчизняними олігархами", – зазначає заступниця голови Аграрного союзу України Жанетта Ємельянова.

Учасники акції передали звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з вимогою не допустити запровадження спеціальних мит чи квот на імпортне дизельне пальне та скраплений газ.

Як повідомлялось раніше, у січні "Укртатнафта" спільно з "Нафтогазом" подали скаргу до Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі (МКМТ), вимагаючи ввести мита на імпорт ДТ і ЗВГ на рівні 8,46% з щорічним підвищенням до 25,4% до 2024. За оцінками НАУ введення мит зробить закупівельні ціни на ДП та скраплений газ в Україні найвищими в Європі, зруйнує стійку систему нафтопродуктозабезпечення, економіка України втрачатиме близько 11 млрд грн на рік.