RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Скільки в Україні буде коштувати платне навчання в вузах: названо ціни

У 2020 році ціни на навчання у вищих навчальних закладах змінилися і введено певні обмеження.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ZN.UA .

Раніше ціну на контракт встановлювали самі навчальні заклади, але зараз система змінилася.

"Університетам показали вилку, в межах якої може коливатися ціна на контракт. Тепер чітко визначена сума (так звана індикативна собівартість), нижче якої ціну за навчання опускати не можна. Вона визначена для кожного університету окремо", - йдеться в повідомленні.

Для кожного регіону плани по ціні до вузів різні.

"У Києві вартість контракту складе не більше 47 329 гривень на рік, в Харкові - 27 243 грн, в Одесі - 27 738 грн, Львові - 27 813, Дніпрі - 32 253 грн", - пишуть у виданні.

Серед найвищих цін за навчання 9 вузів: КНУ імені Тараса Шевченка, Київський університет культури і мистецтв, Національний університет "Одеська юридична академія", Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого (Харків), Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту, Львівський інститут економіки і туризму. Вартість контракту за рік стартує від 27-39 тисяч гривень.

До другої групи за вартістю навчання входять 30 навчальних закладів. Ціна становить 20-27 тисяч гривень. Ще в 97 вузах вартість контракту буде стартувати від 13-20 тисяч гривень в рік.

Найдешевше навчання зафіксовано в 24 університетах країни. Там вартість контракту можна буде опустити до 6-13 тисяч гривень на рік.

Але обмеження цін на контракт стосується не всіх спеціальностей, а тільки тих, які є найпрестижнішими. Наприклад, в навчанні на маркетологів, дизайнерів, юристів, журналістів, політологів тощо. На ці спеціальності подаються багато заявок щороку. А на факультет математики-фізики-інженерії охочих не стільки багато, тому ціни залишаться колишніми.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні в кінці літа розпочнеться вступна кампанія, вона триватиме з 1 по 22 серпня.