RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Командувач ВМСУ розповів про підготовку Росією атаки на Україну

Командувач Військово-морських сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа заявив, що загроза повномасштабної агресії з боку Росії залишається реальною і розповів про те, як РФ готується до наступу.

Про це Олексій Неїжпапа розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Зокрема, мова йде про останні масштабних стратегічних командно-штабних навчаннях південним напрямком "Кавказ 2016", під час яких росіяни не тільки зробили висадку свого десанту, а й імітували дії України у відповідь.

"Для нашої країни загроза повномасштабної агресії з боку Російської Федерації актуальна з 2014 року, вона нікуди не зникала. Численні заходи оперативної і бойової підготовки Збройних сил РФ спрямовані на відпрацювання дій, в тому числі проти України. На останніх масштабних стратегічних командно-штабних навчаннях за південним напрямком "Кавказ 2016" противник зробив не тільки висадку свого десанту, а й імітував наші дії у відповідь", - сказав командувач ВМСУ.

Неїжпапа додав, що імперських амбіцій у Кремля не зменшується, вони вдаються до залякування, політичного і економічного тиску, демонстративно брязкають зброєю поблизу кордонів.

"Тому всі заходи наших органів управління та військових частин спрямовані відповідно на відбиття агресії", - зазначив він.

У своєму інтерв'ю виданню "Думська" Неіжпапа розповів, як може розвиватися протистояння України і Росії.

"Ми готуємося до повномасштабної військової конфронтації, розуміючи, що якщо така станеться, то, на жаль, це буде багато втрат - і наших воїнів, і цивільного населення. Багато зараз цього не розуміють - хоча в країні сьомий рік йде війна", - констатував він.

За словами командувача ВМСУ, він не виключає, що російські війська спробують прорватися з Криму на південь Херсонської області, щоб дати можливість пустити воду з Дніпра в Північно-Кримський канал.

"Я не виключаю таких дій з боку Російської імперії. Ми готуємося. Все розповісти не можу, але ось вам маленький факт. Дальність ракетного комплексу "Нептун" дозволяє застосовувати його з материкової України на підходах до Севастополя. Ось там і подивимося", - зазначив Неїжпапа.

Також він торкнувся теми російської агресії на Донбасі, повідомивши, що наші війська готуються не тільки до окопної війні, але і до наступальних дій.

"Якщо порівнювати з 2014-16 роками, зараз там окопна війна, на жаль. Наші підрозділи готуються не тільки до окопної війні, але і до наступальних дій - до роботи підрозділів в міських умовах, до виконання завдань і бойових дій не тільки в обороні, до маневрених дій. Путін ніколи не віддасть нам Донбас добровільно за Мінськими угодами, на жаль. Тільки вимушено - якщо складеться економічна і геополітична ситуація ", - додав контр-адмірал.

Він назвав, що може служити передвісником повномасштабної конфронтації.

"Як тільки ми зрозуміємо, що в Криму почне відновлюватися канал, туди буде вливатися фінансовий ресурс Російської імперії (так, я так їх називаю: це імперія з диктатором на чолі), то це буде вірним сигналом того, що РФ готується до повномасштабної конфронтації. І тоді нам доведеться відповідати на виклики", - резюмував Неїжпапа.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що в Україну направлять американські катери типу Mark VI. Зроблять це для посилення обороноздатності. Україна першою в світі отримає ці катери від Сполучених Штатів Америки.