RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Вчені розповіли про три варіанти реакції організму на коронавірус - один вкрай небезпечний

Дослідники з Інституту імунології Пенсільванського університету виділили три типи адаптивної імунної відповіді на коронавірусну інфекцію.

Про це повідомляє наукове видання Science.

У дослідженні брали участь 163 людини: 90 госпіталізованих пацієнтів з Covid-19, 29 не госпіталізованих пацієнтів і 44 здорових людини. Їх вивчення дозволило вченим визначити три різних типи адаптивної імунної відповіді при коронавірусній інфекції.

Перший імунний тип відповіді на інфекцію характеризувався високою і стійкою активністю CD4 + Т-лімфоцитів при CD8 + клітин. Перший тип імунних клітин відповідає за адаптивний імунну відповідь, активуючи B-лімфоцити, фагоцити і Т-кілерні клітини. У свою чергу, CD8 + лімфоцити безпосередньо руйнують заражені клітини, розпізнаючи вірусні антигени на клітинних мембранах.

Класифікувавши підтипи реакцій імунної системи, автори дослідження об'єднали їх з клінічними даними, щоб прояснити взаємозв'язок між імунною відповіддю і проявами хвороби. Виявилося, перший імунотип пов'язаний з найважчим перебігом Covid-19 і асоціювався із запаленнями, недостатністю різних органів і патологію нирок. Другий підтип корелював не з важкістю захворювань, а зі смертністю і різними імунодефіцитами в анамнезі пацієнта. Що стосується останнього типу імунної відповіді, то він не був пов'язаний з конкретними симптомами або клінічними особливостями.

Друге дослідження на цю тему, також проведене вченими з Пенсільванського університету, дає уявлення про вроджену імунну відповідь на коронавірусну інфекцію.

"Активність Т-і В-клітин визначається вродженими імунними реакціями. Те, що відбувається при вродженій реакції імунної системи, може обумовлювати один з трьох імунних фенотипів", - пояснив старший автор дослідження Майкл Р. Беттс.

Дослідивши зразки крові від 42 інфікованих пацієнтів і 12 здорових донорів, імунологи виявили певний зв'язок вроджених імунних реакцій з важкістю перебігу хвороби. У пацієнтів з найважчими симптомами Covid-19 була знижена експресія білкових маркерів CD15 і CD16 на нейтрофілах, а також CD16 на NK-клітинах (натуральних кілерів), незрілих гранулоцитах і моноцитах.

Молекули CD15 і CD16 грають важливу роль в розвитку відповідей на вірусні інфекції та є потенційними мішенями для імунотерапії. Як вони управляють розвитком різних підтипів адаптивної імунної відповіді - важливе питання, відповідь на який зараз шукають вчені.

Як повідомляв "Апостроф", ті, хто видужали від коронавірусу, скаржаться, що навіть через 100 днів після хвороби вони відчувають її наслідки і це заважає жити.