RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Біологи зробили цікаве відкриття про мутації і походження коронавірусу

Дослідники з Інституту проблем передачі інформації РАН виявили незвичайний характер точкових мутацій в геномі коронавірусу - еволюція пристосувала Covid-19 для проживання в організмі кажанів.

Про це повідомляє прес-служба інституту з посиланням на статтю в журналі PeerJ.

"Ми з'ясували, що частка мутацій гуаніну в урацил в геномі SARS-CoV-2 зросла майже в десять разів після того, як вірус передався людям. Ця особливість майже не проявляється в геномі збудника атипової пневмонії SARS і зовсім не характерна для вірусу застуди HKU1" , - пишуть вчені.

Біологи вивчали, як змінювалася відносна частота мутацій у цих вірусів після того, як вони заражали людей.

В цілому вони проаналізували і порівняли між собою понад 1 тис. геномів SARS-CoV-2, близько 200 геномів збудника атипової пневмонії, 40 послідовностей для вірусу HKU1, а також кілька геномів їх найближчих родичів серед коронавірусів тваринного походження. Виявилося, що в геномах всіх людських вірусів є приблизно одна-дві тисячі точкових варіацій. Імовірно вони з'явилися вже після того, як ці віруси пристосувалися до зараження людини.

Вивчивши ці невеликі мутації, вчені дізналися унікальну особливість коронавірусунового типу, і властиву його найближчим родичам. Це було абсолютно нехарактерно для інших коронавірусів, у яких частки замін гуаніну на урацил до і після зараження людей були схожими.

Ця риса збудника інфекції показує, що до недавнього часу він вражав кажанів. Їх клітини незвично добре захищені від накопичення різних агресивних молекул, які можуть вносити мутації в нові копії РНК вірусу. Коли SARS-CoV-2 перейшов до зараження людини, він позбувся такого захисту.

Нагадаємо, що Інститут молекулярної медицини в Лісабоні розробив першу захисну маску, яка може нейтралізувати коронавірус.