У Мінську відбулися затримання журналістів - в їх числі є українці

У Мінську затримали штатних кореспондентів телеканалу "Настоящее время" - українців Ірину Ромалійську і Івана Гребенюка та росіянина Юрія Баранюка.

Про це повідомляє "Настоящее время".

За попередньою інформацією, затримання пов'язане зі статусом акредитації трьох журналістів.

"Затримані журналісти "Настоящего времени" професійно виконували свою роботу з висвітлення виборів президента Республіки Білорусь. Телеканал "Настоящее Время" вчасно запросив акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але вона їм не була надана. Відмова влади Білорусі своєчасно акредитувати наших журналістів - ще один приклад нехтування до прав вільної преси і прав громадян Білорусі на інформацію без цензури. Ми обурені затриманням наших журналістів і вимагаємо дотримання владою визнаного в усьому світі права журналістів на виконання своєї професійної діяльності", - підкреслила т.в.о. президента медіакорпорації Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Дейзі Сінделар.

Повідомляється, що телефони трьох затриманих зараз заблоковано.

"Виконання професійних обов'язків - це не злочин, а норма. НСЖУ закликає білоруську владу поважати права журналістів і ЗМІ. Очікуємо оперативну інформацію про долю наших колег і сподіваємося, що їх свободу не обмежуватимуть. Інформуємо наших міжнародних партнерів, зокрема Європейську федерацію журналістів, про тривожну інформацію про затримання знімальної групи НВ в Мінську", - написав голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в четвер, 6 серпня, в Мінську під час районного свята в Київському сквері виступ баяніста Віталія Воронко несподівано перервала пісня "Перемен" Віктора Цоя. Виявилося, що співробітники Палацу дітей та молоді, які стояли за пультом, свідомо включили цю композицію. Після заходу молодих людей затримали - Кирило Галанов знаходиться в Центрі ізоляції правопорушників (ЦІП), про Владислава Соколовського поки нічого не відомо.