RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Водіям в Україні розповіли про "трюк" копів - після цього можуть виписати штраф

Українські поліцейські все частіше стали вимагати у водіїв зупинених машин не просто показати, а дати їм до рук документи на право керування. Отримати їх назад часто можна тільки з виписаним штрафом.

Про те, як вести себе в подібній ситуації, розповів ресурс "Дорожній адвокат".

Відзначається, що взявши документи в руки, інспектор як правило йде до свого службового автомобіля. Далі водій ходить за інспектором і просить повернути йому документи. Інспектор повертає їх разом з постановою про накладення штрафу.

"Однак, згідно зі ст.16 Закону "Про дорожній рух" та п.п.2.4.а Правил дорожнього руху поліцейський після зупинки автомобіля має право висловити вимогу про пред'явлення водієм документів на право керування. Тобто, нормативні акти не вказують на обов'язок водія передати документи інспектору в руки, а тільки пред'явити", - йдеться в матеріалі.

При цьому, обов'язок передати для перевірки такі документи були закладені в законопроект №2695. Однак, на сьогоднішній день він ще не набрав чинності.

Таким чином, згідно з чинним законодавством, водій не зобов'язаний передавати документи на право керування поліцейському в руки. Досить показати (пред'явити) їх інспектору зі своїх рук.

Як повідомляв "Апостроф", у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3424, яким передбачається звільнення від сплати судового збору в зв'язку з оскарженням штрафів ПДР. Якщо він буде прийнятий, водії зможуть отримати доступ до правосуддя і "безкоштовно" звертатися до суду за захистом від неправомірних дій співробітників поліції.