RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Яке свято 1 вересня і що не можна робити

1 вересня, у вівторок, відзначають не тільки День знань,а й славлять християнського святого Тимофія (Тимофій Палестинський) і мучеників Андрія Стратилата, Феклу і Агапію.

"Апостроф" розповідає про свято.

Цікаво, що в народі перший день осені найчастіше називали Фелка Свекольниця, і присвячували його збору врожаю буряка, заготівлі на зиму і приготування страв з нього.

Традиції дня

Наші пращури вважали, що за допомогою буряка можна прогнати нечисть з хати. Щоб це зробити, господині приносили кілька в'язок вівса і клали їх в певних місцях: біля печі, в кімнаті і заносили до стайні. Таким чином, вони закликали достаток в сім'ю, а невдачі і хвороби відводили геть.

Примітно, що з буряка готували не тільки борщ, а й інші страви. Для цього використовували і червоний, і білий буряк, який квасили, сушили, варили, заготовляли на зиму. Гарячий борщ і холодна ботвін'я вважалися на Тимофія особливо корисними і навіть цілющими.

Що не можна робити в свято

Вважається, що в цей день не можна розповідати про свої секрети, таємні думки. Наші пращури вірили, що якщо це все розповісти, то після на людину чекають втрати грошей і невезіння.

Крім цього, 1 вересня не можна чистити і лагодити взуття, одяг. А для початку подорожей і нових справ теж вибирали іншу дату, адже вірили, що 1 вересня може принести невдачі і складності.

Як писав "Апостроф", у вересні 2020 року жителі України не отримають додаткових вихідних. Таким чином, за календарем буде 22 робочих і 8 вихідних днів.