Зрив спецоперації із затримання "вагнерівців": з'явилися фото документів СБУ

У мережі з'явилися фото і відео, які є доказами того, що українські спецслужби дійсно проводили спецоперацію із затримання найманців російської ПВК "Вагнера".

Фотокопії документів в Facebook опублікував народний депутат з "Європейської Солідарності" Володимир Ар'єв, додавши, що оперативні співробітники спецслужб, які брали участь у спецоперації, готові давати свідчення у справі.

Він наголосив, що влада, назвавши існування такої спецоперації фейком, збрехала.

"Я стверджую: влада бреше. Далі неспростовні докази і не тільки записи розмов і фотографії документів бойовиків", - пише Ар'єв.

За інформацією нардепа, існує повний пакет документів по всім "вагнерівцям", який задокументували українські спецслужби. Серед доказів - протоколи розшифровок розмов вербувальника з "вагнерівцями", підписані старшим слідчим СБУ, підозри, які спрямували до суду і підписані відповідальною особою Офісу генерального прокурора.

Більш того, серед членів ПВК "Вагнера", затриманих в Білорусі, були люди, які причетні до збивання під Луганським аеропортом 14 червня 2014 року військового транспортного літака Іл-76.

Крім того, серед документів є дані на бойовика з Росії - Олександра Руденка, уродженця Брянської області. Він перебував на Луганщині в 2014-16 роках в складі батальйонно-тактичної групи "Степ", причетної до збивання кількох українських військових суден.

"Все доводить цинічну брехню влади, яка намагалася приховати факт проведення цієї операції, яка насправді є унікальною і показує наскільки якісно українські спецслужби навчилися працювати в бойових умовах з 2014 року", - йдеться в публікації.

Ар'єв наголошує, що цієї інформації достатньо для подачі позовів до міжнародних судів проти бойовиків. Однак "вагнерівці", які могли опинитися в руках українських правоохоронців, в результаті були відпущені білоруськими спецслужбами в РФ і уникли покарання.

"Неодноразово звучала інформація, що слив відбувся з офісу президента України, тому білоруське КДБ заарештувало бойовиків ... Єдиний вихід дізнатися що саме сталося і чому спецоперація не була завершена це створення ТСК у Верховній Раді. Слідчу комісію вимагають військові, сім'ї загиблих. Вони мають повне право знати чому вбивці захисників України уникли покарання. І навіть те, що зараз за наказом з Банкової знищують докази цієї операції, правду не зупинить. Тим, хто злив спецоперацію доведеться відповісти. Перед сім'ями загиблих в першу чергу", - резюмував нардеп.


Подробиці скандалу скандал навколо глави Офісу президента Андрія Єрмака через нібито cліва деталей секретної шпигунської спецоперації СБУ читайте в матеріалі "Апострофа": «Я прям вашого дзвінка чекаю!» Ми розшифрували записи розмов «вагнерівців» з «агентом» СБУ. До них відразу ж є питання.