RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Історичний прорив: Сербія нормалізує стосунки з Косово

Президент США Дональд Трамп заявив, що Сербія і Косово домовилися про нормалізацію економічних відносин.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Голос Америки".

Обидві країни, що входили до складу колишньої Югославії, домовилися заморозити переговори про нормалізацію політичних відносин на рік, щоб дозволити зміцнитися економічній угоді.

Президент Сербії Олександр Вучич повідомив журналістам, що між Сербією і її колишньою автономією, яка проголосила незалежність у 2008 році, як і раніше існує багато розбіжностей, уточнивши, що п'ятнична угода стала величезним кроком вперед.

Прем'єр-міністр Косово Авдулла Хоті також привітав угоду і сказав, що вона повинна привести до взаємного визнання двох країн, що є ключовим питанням, що розділяє двох сусідів.

"Сербія і Косово взяли на себе зобов'язання щодо нормалізації економічних зв'язків, - сказав Трамп в супроводі Вучича, Хоті і безлічі радників із зовнішньої політики, - Зосередивши увагу на створенні робочих місць та економічному зростанні, дві країни змогли досягти великого прориву. Після жорстокої і трагічної історії та багатьох років невдалих переговорів моя адміністрація запропонувала новий спосіб подолання розриву, зосередивши увагу на створенні робочих місць та економічному зростанні. Я думаю, це спрацює дуже добре".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху привітав рішення Косово визнати Ізраїль, а також плани Косово і Сербії відкрити посольства в Єрусалимі.

Сербія стане першою європейською країною, яка відкриє посольство в Ізраїлі в Єрусалимі, а Косово - першою країною з мусульманською більшістю, посольство якої з'явиться в офіційній столиці Ізраїлю. Поки це зробили тільки дві країни: США та Гватемала.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що столицю Сербії Белград охопили протести після того, як влада оголосила про посилення карантину через новий спалах коронавірусу.