Компанію зі США запідозрили в продажу Білорусі технології для блокування інтернету - Bloomberg

Білорусь придбала у американської компанії Sandvine Inc. технології для блокування інтернету, які дозволяють фільтрувати до 40% трафіку і блокувати мільйони сторінок.

Як передає "Апостроф", про це з посиланням на свої джерела повідомляє Bloomberg.

Видання стверджує, що придбані білоруською владою технології, які розроблені для блокування доступу користувачів до сумнівних ресурсів на кшталт терористичної пропаганди чи дитячої порнографії, дозволяють вносити до "чорного списку" до 150 мільйонів сайтів. У Білорусі ж ці технології ("deep packet inspection") використали для блокування контенту соцмереж, новинних ресурсів та месенджерів, пов’язаних з протестами проти фальсифікації президентських виборів.

За інформацією джерел Bloomberg, представники Sandvine мали прямі зустрічі з білоруськими високопосадовцями, після яких поставили обладнення для його встановлення у дата-центрах Мінська через розташованого в Москві підрядника Jet Infosystems.

Так, 10 вересня під час відеоконференції менеджменту щодо роботи компанії у Білорусі в зв'язку зі стурбованістю частини працівників ситуацією в країні окремі керівники повідомили, що працюють з урядовою організацією у Білорусі більше року та що Sandvine передала країні технології, які дозволяють фільтрувати близько 40% трафіку який входить в Білорусь та виходить з неї.

"Ми не хочемо гратися у "глобального поліцейського". На нашу думку, кожна суверенна країна має сама визначати політику щодо того, що дозволено чи не дозволено у цій країні", - заявив керівник відділу технологій Александр Хаванг, підтвердивши, що влада Білорусі може використовувати технології Sandvine для блокування сайтів і месенджерів, але у компанії вирішили, що тут не йшлося про питання прав людини.

Сенатор Дік Дурбін вже звернувся до Міністерства фінансів із запитом, щоб з’ясувати, чи компанія Sandvine своїми діями порушила санкції США щодо Білорусі.

Своє занепокоєння новинами про ймовірну причетність компанії США до блокування Інтернету в Білорусі висловив і сенатор Марко Рубіо.

"Звістки про те, що технології з американської компанії використовуються режимом Лукашенка для цензури і обмеження доступу до Інтернету у Білорусі є тривожними", - заявив він, додавши, що США та міжнародна спільнота підтримують білорусів у боротьбі за свободу та демократію.

Як повідомляв "Апостроф", США, Канада та Велика Британія вивчають можливість введення санкцій проти Білорусі через жорстоке придушення силовиками акцій протесту проти Олександра Лукашенка.