Європарламент прийняв резолюцію щодо Білорусі із закликом ввести жорсткі санкції

Депутати Європейського парламенту підтримали резолюцію, в якій засудили ситуацію в Білорусі і запропонували ввести санкції проти вищого білоруського керівництва.

Даною резолюцією відкидаються результати минулих 9 серпня в Білорусі виборів. Таким чином, Європарламент не визнає Олександра Лукашенка президентом Білорусі після закінчення його нинішнього терміну.

Крім того, депутати підтримали діяльність Координаційної ради на чолі зі Світланою Тіхановською.

У резолюції йдеться, що керівництво ЄС має сприяти раді. Крім того, документ закликає негайно звільнити політв'язнів і всіх осіб, які були затримані під час мітингів у країні.

Також депутати закликали ЄС провести роботу над санкціями щодо тих, хто причетний до насильства проти мирних громадян, в тому числі і проти Лукашенка і деяких громадян РФ, які підтримують його.

Крім того, депутати рекомендвалі відмовитися від фінансової підтримки білоруського режиму, в тому числі кредитування по лінії Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Резолюцію підтримали 574 депутата, проти виступило тільки 37. Варто уточнити, що резолюція носить рекомендаційний характер і вона не обов'язкова до виконання.

Нагадаємо, що в мережі опублікували анімаційний фільм, в якому розповіли про події, що відбуваються в Білорусі після 9 серпня цього року.