День вчителя 2020: історія і головні традиції свята

Традиційно в першу неділю жовтня в Україні святкують День вчителя. Цього року свято припадає на 4 жовтня.

З Днем вчителя 2020: зворушливі смс і відеопривітання

"Апостроф" розповідає про головні традиції цього свята, історії якого вже понад 25 років.

Історія свята

В Україні вітати педагогів з професійним святом почали згідно з указом президента від 11 вересня 1994 року, яким було встановлено дату святкування Дня працівників освіти.

У першу неділю жовтня прийнято вітати не тільки шкільних педагогів, а також тих викладачів, які працюють в дитячих садах, профтехучилищах, коледжах і в вищих навчальних закладах.

Головні традиції

Оскільки професійне свято педагогів випадає на вихідний день, школярі зазвичай вітають їх в кінці навчального тижня - в п'ятницю. Вчителям дарують квіти, в школах проходять святкові заходи, кращих співробітників освіти нагороджують грамотами.

З приводу свята в багатьох школах скорочують кількість уроків або час занять.

Доброю традицією стало проведення Дня самоврядування, коли старшокласники приміряють на себе роль вчителів. Серед школярів вибирають директора, який стежить за дисципліною, а також викладачів - з кожного предмета на цей день. Оцінки за ці уроки в журнал не виставляються.

Але головною традицією залишається привітання педагогів квітами або просто теплими словами. В цей день для зустрічі з улюбленими вчителями в навчальні заклади приходять колишні випускники.

Треба відзначити, що Всесвітній день вчителя відзначається 5 жовтня - саме в цей день в 1966 році пройшла конференція, скликана ЮНЕСКО та Міжнародною організацією праці, яка прийняла рекомендацію "Про становище вчителів". Це був перший документ, який визначав умови праці вчителів.