RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

З криворізької газети Вілкула почали йти журналісти, заявивши про цензуру і "чорнуху"

На початку вересня з газети "Пульс: новини, факти, коментарі" в Кривому Розі пішов журналіст Олександр Шидо, потім Анна Смирнова, яка пропрацювала там 6 років. Причиною вони назвали маніпуляційні статті та цензуру і втручання в свою роботу.

Про це йдеться в матеріалі "Прямого".

Шидо в своєму зверненні вказав, що в газеті стали виходити статті, які йшли в розріз з думкою колективу, а публікації проходили добірну цензуру: "Останньою краплею стала публікація "Шоколадні хлопчики "слуг народу". Стало соромно за "заказуху" в "Пульсі", за тих, хто за цим стоїть. Я собі сказав: "Досить!" І прийняв рішення".

Анна Смирнова назвала газету "платформою для брехливої інформації". За словами кореспондентки, піти з видання її спонукало засилля замовних матеріалів. Незважаючи на зусилля трудового колективу, в газеті все частіше стали виходити неправдиві матеріали, відзначає Смирнова: "Журналісти збирали інформацію, обробляли, розміщували на сайті і в газеті, робили все можливе, щоб інформація була об'єктивною. Газета використовується, на жаль, як платформа для розміщення інформації, яка не відповідає дійсності. Вплинути на це журналісти не в силах", - заявила вона в інтерв'ю Krivbass.city.

Останнім спірним матеріалом, який застала Смирнова, стала стаття про ДТП за участю сина кандидата в мери Кривого Рогу Дмитра Шевчика. Матеріал був поданий однобоко і мав ознаки інформаційного вкиду: "Коли матеріал прийшов, він був відразу розміщений, і газета, редакція, не мала можливості вносити корективи, правки", - розповідає Анна Смирнова.

Журналістка зазначає реакцію читачів на подібні вкидання: "Були дзвінки читачів. Це був барометр. У нас в місті живуть розумні люди. Коли виходила подібна інформація, нам дзвонили читачі і говорили, що вони не зовсім згодні. Прикро було за редакцію, за газету, тому що поряд з якісним продуктом подавалася дезінформація, і сприймалася читачами, як чиста правда. Шкода, що "Пульс" став використовуватися, як платформа для брехливої інформації".

Газета "Пульс: новини, факти, коментарі" - тижневик з заявленим тиражем в 31 тис примірників, яка належить меру Кривого Рогу Юрію Вілкулу та його сину Олександру. Формальним засновником газети виступає БФ "Майбутнє Кривбасу", єдиним засновником якого є Олександр Вілкул. Директором фонду числиться Ярослав Гівель - права рука мера. На сайті видання головними ньюзмейкерами є сам Юрій Вілкул, і його права рука Костянтин Павлов, який балотується в мери міста від ОПЗЖ. Газета подає інформацію про Вілкула і Павлова в позитивному світлі, з негативом щодо їх опонентів.

Інститут масової інформації характеризує видання "Пульс", як "найчистіше дно", яке розміщує відверті фейки. Наприклад, видання поширило дезінформацію, що в рамках декомунізації ковбасу "Московську" нібито перейменували в "Бандерівську", а на черзі - сир "Російський".