Вкладники банків, які не можуть отримати вклади, заявили про готовність оголосити голодування

З 1 вересня під стінами Офісу президента відбувається безстрокова акція протесту вкладників неплатоспроможних банків, що були закриті під час так званого "банкопаду".

За словами Максима Гаруса - активіста, голови Ради громадського моніторингу при Фонді гарантування та лідера руху вкладників неплатоспроможних банків, в інтерв’ю для Цензор, віднесені відповідно Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" до кредиторів четвертої черги вкладники вже 6 рік не можуть отримати свої депозити.

"Не дивлячись на всі наші спроби, ми спостерігаємо бездіяльність з боку усіх гілок влади, правоохоронних органів. Немає жодного прецеденту визнання вини того чи іншого банкіра в доведенні банків до неплатоспроможності. Вкладників ігнорують всюди, де тільки можна. Нас відмовляються визнавати потерпілими у процесах, суди стають на бік екс-власників та регуляторів… Ми не вимагаємо негайних виплат. Не хочемо також просити гроші з бюджету країни. Ми повинні почати всебічний діалог" - зазначив Максим Гарус.

Цілодобова акція руху вкладників неплатоспроможних банків розпочалася під стінами ОПУ ще 1 вересня. Вкладники вимагають утворення міжвідомчої робочої групи, в якій взяли би участь представники НБУ, Фонду гарантування вкладів, ОПУ, Міністерства фінансів та правоохоронних органів.

За словами Максима Гаруса, ще 3 вересня у мітингувальників відбулась зустріч із Юлією Ковалів, заступником керівника ОПУз питань економічної політики. Вона заслухала вимоги та передала їх у Мінфін. Наразі ніякої відповіді від міністерства немає.

"Наскільки мені відомо, Міністерство фінансів особливо не поспішає створювати таку групу і взагалі вважає всю цю справу недоцільною бо на думку чиновників, у держави і так проблем достатньо. Вони чимось дуже зайняті для того, щоб звертати увагу на якихось 140 тисяч українських громадян і членів їх сімей, у яких відібрали останнє, і які благають про допомогу вже півтора місяці живучи на вулиці" - зазначив Максим Гарус.

Зі слів активіста, напередодні виборів мітингувальники зробили висновки з приводу провладної партії та налаштовані рішуче.

"Нас багато, приїжджають люди з різних областей. Вкладники банку "Фінанси та Кредит" з Полтавської області передають привіт екс-власникові банку Костянтину Жеваго, який обіцяв в першу чергу вирішити проблему Полтавщини, але обіцянки своєї так і не дотримав. Ми будемо продовжувати акцію безстроково, і готові використовувати більш радикальні методи. Якщо нас не почують у найближчі дні, ми готові оголосити голодування" - повідомив Максим Гарус.