RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Зовсім не два метри: вчені розповіли, на яку відстань від хворого "відлітає" коронавірус

Вчені з Агентства науки, технологій та досліджень (A*STAR) в Сінгапурі провели дослідження щодо заражуваності коронавірусом.

Про це повідомляє The Mirror.

Вони з'ясували, що мікроскопічні крапельки від кашлю людини можуть переміщатися на відстань понад шість метрів. Якщо людина хвора Covid-19, то люди, що знаходяться поруч, також можуть заразитися навіть після їх випаровування у повітрі.

"Крапля, що випаровується, зберігає нелеткі вірусні компоненти, тому вірусне навантаження ефективно збільшується. Це означає, що каплі, які випарувалися, стають аерозолями, вони більш сприйнятливі до вдихання глибоко в легені, що викликає інфекцію в нижніх дихальних шляхах, ніж більші краплі, що випарувалися", - сказав автор дослідження доктор Хун'ін Лі.

У той же час великі краплі, які через важкість падають на землю, можуть переміщатися на відстань близько метра, без вітру.

Середні краплі можуть поширюватися на різні відстані, в залежності від умов.

Вчені відзначають, що типовий кашель виділяє тисячі крапель в широкому діапазоні розмірів. Результати показують, що одна крапля від кашлю розміром 100 мікрометрів може переміщатися на відстань до 6,6 метра при швидкості вітру два метри в секунду. А в умовах сухого повітря краплі можуть переміщатися ще далі через випаровування.

Дослідження ще раз підкреслює важливість соціального дистанціювання, а також носіння маски для запобігання поширенню коронавірусу.

Як повідомляв "Апостроф", коронавірус мутував і став агресивнішим, а українські лікарні переповнені пацієнтами з ускладненнями від вірусу.