Чому жорсткий карантин в Україні не спрацює: експерт вказав на важливий нюанс

Економічний експерт Олексій Кущ пояснив, чому в Україні не спрацює жорсткий карантин - населенню не вистачає заохочувальних інструментів.

Про це повідомляє "Апостроф".

Кущ згадав, що декілька років тому Нобелівську премію з економіки отримали Абхіджіт Банерджі, Естер Дюфло і Майкл Кремер, які досліджували проблему подолання бідності в слаборозвинених країнах і довели, що в бідних країнах адміністративні заходи, які мають навіть позитивні цілі, не працюють.

"В таких країнах працюють тільки заохочувальні інструменти. Наприклад, в африканських країнах дуже широкий рух проти вакцин. А якщо людям дарувати, скажімо, мішок цементу або десять листів шиферу, то за вакцинами буде стояти черга. Таку практику можна застосовувати в Україні - вона була б більш ефективною, ніж примітивні речі, якими займається наша влада", - вважає Кущ.

Він пише, що український уряд реалізує в Україні "жлобономіку", він, готовий під час пандемії коронавірусу, витрачати гроші на що завгодно, але не на турботу про населення і їхнє здоров'я.

"Зовнішнім кредиторам будуть платити мільярд доларів, десятки мільярдів доларів будуть закочувати в асфальт під час так званого "Великого будівництва", але ніхто з чиновників палець об палець не вдарить, щоб пенсіонерів, студентів і школярів забезпечити хоча б засобами індивідуального медичного захисту. Адже цього немає на входах ні в держустановах, ні в громадському транспорті, ні в школах, ні в інститутах", - звернув увагу експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Карантин вихідного дня: чи врятує Україну рішення Кабміну.