Наскільки врятує ситуацію в Україні вакцинація від коронавірусу: озвучено невтішні дані

Швидко провести масову вакцинацію населення України від Covid-19, навіть при наявності вакцини, неможливо.

Такого висновку дійшли аналітики Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки, змоделювавши ідеальний сценарій вакцинації, результати опубліковані на сайті КSE.

Наприклад, в Україні орієнтовно 13,5 млн людей старше 55 років, які перебувають в групі ризику по COVID-19. Їх треба вакцинувати в першу чергу. Аналітики підрахували, що навіть в ідеальному світі, коли всі 6 580 амбулаторій сімейної медицини, які були законтрактовані Національною службою здоров'я, щодня будуть вакцинувати постійний потік пацієнтів по вісім годин на день без перерв і вихідних, це триватиме 6 місяців. І це буде всього 36% населення, що навіть не гарантує виникнення колективного імунітету.

У реальному світі забезпечити таку ефективність практично неможливо. А для розгортання додаткових пунктів вакцинації, щоб збільшити пропускну здатність, необхідні додаткові медичні кадри.

Аналітики Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки рекомендують готувати кампанію масової вакцинації навесні 2021 року.

"Навіть якщо Україна отримає достатню кількість вакцин від SARS-CoV-2 вже навесні, ефекту може не бути без масової вакцинації населення з груп ризику в короткі терміни. Без такої організованої кампанії імунізація навіть основних груп ризику може затягнутися на півроку і більше - без значного ефекту на поширення коронавірусу ", - йдеться у висновках аналітиків.

Як повідомляв "Апостроф", раніше медики попередили про побічні ефекти вакцин від коронавірусної інфекції.