RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

За рік-два можуть померти багато людей: доктор пояснила, як Україні уникнути "ковідної" катастрофи

Увага всього світу прикута до створення вакцини проти COVID-19, проте для України зараз важливіше вирішувати проблеми із забезпеченням хворих на коронавірус киснем.

Таку думку висловила лікар-інфекціоніст і медичний експерт дитячого фонду UNICEF Катерина Булавінова в інтерв'ю "УП".

За словами Булавінової, людям потрібно на щось сподіватися, тому всі так чекають на появу вакцини.

"Великі очікування, звичайно, є, тому що люди мають на щось сподіватися. Це нагадує "Володаря перснів": маленький хоббіт йде з колечком і щось таке чудове має відбутися в кінці шляху. ... І раніше були гарні історії , наприклад, про вакцини від поліомієліту або натуральної віспи. Але це були довгі історії ", - сказала вона.

А зараз все відбувається швидко, країни об'єднуються, неймовірні гроші вкладаються, кращі уми працюють, щоб швидко випустити вакцину.

У той же час, медик не згодна з тим, що в Україні так інтенсивно обговорюють майбутню вакцинацію замість того, щоб негайно вирішувати проблему з киснем.

"Треба розуміти, що вакцини від початку зайде не багато. І вакцинувати будуть в першу чергу медпрацівників і групи ризику. Це не зупинить пандемію, хоча і дозволить розвантажити лікарні, захистить тих, хто має рятувати всіх інших", - пояснює Булавінова.

Однак за її словами, це не змінить загальної картини і за рік-два ми можемо втратити дуже багато людей. Сьогодні фокус повинен бути на тому, як ми будемо рятувати тих, хто захворів на ковід, у кого киснева залежність, як вирішувати проблему з дефіцитом кисню.

Інфекціоніст наголосила, що найслабше місце України в боротьбі з коронавірусом зараз - саме нестача кисню.

"Потрібно сідати і розбирати дуже конкретно, що ми можемо зробити, скільки у нас виробників і постачальників, які пільгові умови їм готові дати, скільки це коштує, чим може допомогти бізнес, як це можна прискорити. Тому що без кисню неможливо буде це пережити" , - резюмувала Булавінова.

Як повідомляв "Апостроф", 26 листопада Україна поставила черговий антирекорд з захворюваності на коронавірусну інфекцію. За минулу добу був зафіксований 15 331 новий випадок Covid-19.