RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

В Україні будуть по-новому надавати екстрену медичну допомогу: що змінилося в роботі "швидких"

В Україні визначили категорії викликів швидкої медичної допомоги.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Тепер критерії звернення щодо надання екстреної медичної допомоги розділені на чотири, які залежать від стану пацієнта: критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні.

Також для них визначено час приїзду бригади "швидкої": для "критичних" - 10 хвилин, "екстрених" - 20 хвилин. У деяких випадках допускається перевищення цього нормативу, але не більше ніж в 25% критичних випадків і 15% - для екстрених.

При "неекстрених" і "непрофільних" викликах диспетчер може рекомендувати звернутися до сімейного лікаря або у відділення екстреної медичної допомоги. У разі відсутності такої можливості диспетчер направить бригаду швидкої медичної допомоги для "неекстрених" випадків. Також може надати дистанційну медичну консультацію для "непрофільних" випадків.

До критичних зараховуються звернення щодо хворих або постраждалих при невідкладних станах, що безпосередньо загрожують життю, потребують реанімації та:

  • супроводжуються відсутністю дихання, неефективним диханням або ознаками масивної кровотечі чи крововтрати;
  • зумовлені усіма видами травм, впливом зовнішніх факторів (ураження струмом, блискавкою, тощо), інтоксикацією та отруєнням, гострими хронічними захворюваннями.

До екстрених належать звернення щодо постраждалих при невідкладних станах, що несуть загрозу життю та здоров'ю людини і можуть призвести до різкого погіршення стану в разі несвоєчасного надання екстреної медичної допомоги та супроводжуються:

  • порушенням свідомості,
  • ознаками кровотечі
  • ознаками гострого коронарного синдрому
  • ознаками гострого мозкового інсульту
  • розладами дихання
  • зумовлені усіма видами травм, впливом зовнішніх факторів (ураження струмом, блискавкою, тощо), інтоксикацією та отруєнням, гострими хронічними захворюваннями.

До неекстрених належать звернення щодо постраждалого чи хворого стан якого не є невідкладним та відстрочення надання медичної допомоги не призведе до погіршення стану здоров'я, проте хворий потребує оцінки стану здоров'я медичних працівником.

До категорії непрофільних зараховані звернення щодо постраждалих або хворих, стан яких не є невідкладним та не потребує медичної допомоги в межах, передбачених кваліфікаційними вимогами бригад швидкої, хворий не потребує оцінки стану на місці, у разі потреби йому може бути надано консультацію дистанційно.

Як повідомляв "Апостроф", в 2021 році в Україні планують збільшити в 2,5 рази тариф на надання екстреної медичної допомоги.